neděle 12. srpna 2018

recenze: Foresto / obojek proti blechám a klíšťatům

Nejsem žádná chovatelka, ale zvířátka milujeme a chováme od malička. Měli jsme králíčky, křečky, papoušky a v šestnácti jsem si domů přinesla vytoužené psí miminko. Kromě spousty radosti a lásky, kterou umí všechna tahle chlupatá stvoření nezištně vracet, je kolem každého mazlíčka ale i spousta starostí. Jedním z problémů, který jsme museli řešit poměrně záhy, bylo, jak účinně pejska chránit proti klíšťatům a blechám. 
Tobík a Meggie s obojkem Foresto pro pejsky nad 8kg.

Jelikož jsme měli (teď má můj tatínek už druhého) Havanského psíka, což je opravdu malé plemeno s neskutečně velkým srdcem, chtěli jsme něco šetrného a tak jsme tenkrát zkusili nějaké kapičky/pipety, z kterých se látka kape pejskům na kůži za krkem. Potíž je, že pokud pak pejska koupete, kapičky smyjete a účinek je ten tam, takže se z tohohle řešení může stát poměrně krátkodobá, drahá a otravná záležitost. Navíc Bertík chytl od nějakého toulavého pejska nebo možná od ježků na zahradě blechy. A zbavit se jich nebylo vůbec jednoduché. Důvera v kapičky byla tedy ta tam. Nevyhovovala mi ani varianta tablet, které člověk musel pejskovi narvat až do krku, aby je vůbec spolkl. A tak přišla na řadu varianta obojek. Nechtěla jsem ho. Přišlo mi děsné, že bude muset takhle malý pejsek nosit při procházkách na krku dva obojky, měla jsem pocit, že mu bude vadit mít ho stále okolo krku a taky jsem neměla úplně důvěru ve funkčnost. Navíc pejsek s námi spal v posteli. A světe div se, opovrhované se ukázalo jako nejlepší varianta.
Obojek Foresto už máme zkrátka léty prověřený a od jisté doby - co nám pomohl zbavit se těch blech - každý rok pejskům kupujeme jedině ten. Menší velikost pro havaňáčka, větší pro naší Meggie - fenku křížence holandského ovčáka, kterou jsme s Kamilem před čtyřmi lety adoptovali. Vydrží jim od jara až do podzimu, pár měsíců přes zimu jim od něj dáváme oraz. Obojek je voděodolný, tudíž nemusíte řešit žádné další aplikace. Investice je to sice vyšší, ale opravdu ochrání nejlépe a nejdelší dobu. Navíc se dá často na internetu sehnat v nějaké super akci. Navíc od doby, co máme Meggie, která je pes venkovní hlídací, nejdou od chvíle, kdy jí na jaře obojek nasadíme, klíšťata ani na nás. Nevím, zda je to možné nebo je to jenom nějaká shoda náhod, ale je to tak. Pravidelně po nás zjara na zahradě začnou klíšťata lézt. To je takový varovný signál, který mě vždy nakopne k tomu večer sednout k počítači a obojky objednat. No a pak už máme všichni celé léto pokoj.
Tenhle článek píšu ale hlavně proto, že se mi pár z vás ozvalo a ptali jste se, jak tuhle problematiku řešíme a že se obojek bojíte dát kvůli dětem. Já tedy nikdy děti nenechávám na nový obojek sahat. Tím, že ho nasazujeme zjara, kdy ještě není takové horko, netrávíme celé dny venku a Meggie nechodí domů, tohle téma ani moc neřeším. Ale zapátrala jsem a potvrdilo se mi, co jsem si myslela. Obojek, který uvolňuje látku stále, je daleko bezpečnější než kapky, u kterých při opakované aplikaci vždy koncentrace látek zesílí. Nicméně ani jeden z produktů neobsahuje ochranné látky v takové míře, aby, pokud jsou používané, jak mají být, to uškodilo zvířeti nebo člověku. Postupné uvolňování je ale jistě šetrnější. 
Ze stránek foresto-obojek.cz jsem si vypůjčila pro ilustraci tenhle obrázek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji ♥