čtvrtek 11. července 2013

na cestách: Francie - zámky na Loiře

Ahoj všichni!
Především vám chci moc poděkovat za úžasné komentáře, které mi zpříjemnily návrat do reality. Minulý víkend jsem strávila v prosluněné Francii v oblasti řeky Loiry, kde jsme navštívili šest nádherných zámků.
Zájezd byl fajn. Navštívili jsme úžasná místa, počasí bylo nádherné, ubytování normální. Problém byl akorát s dopravou - neochotní, nepříjemní řidiči, málo, sakra málo místa v autobuse - a časem - na každý zámek jsme měli 2 hodiny, což se sice dalo zvládnout, ale oběd ani kávu si nikde v klidu nedáte, pokud vás tedy nezajímá více než památky :-)

Villandry - první místo, které jsme navštívili. Zámek je krásný, ale sem se jezdí především kvůli dechberoucím zahradám!
Chenonceau - druhý nejnavštěvovanější zámek ve Francii hned po Versailles. Nádherná stavba, nádherné zahrady, krásná květinová výzdoba. Tady by se nám opravdu hodilo o pár hodin víc času...
Amboise - nevypadá na fotkách tak lákavě jako například Chenonceau, ale o to víc nás překvapil! Nachází se zde hrobka Leonarda da Vinci a zámek obklopuje nádherné starobylé městečko. Dýchá na vás úžasná až středověká atmosféra.
A každý zámek je bohatě vyzdoběný živými květinami...
Bloise - hradozámek, který má každé křídlo v jiném slohu.  Nemá zahrady, za to však bohaté interiéry. Nádherná stavba, dominanta města. Městečko by také stálo za prozkoumání, bohužel nebyl čas...
Denis Papin
Cheverny - lovecký zámeček v Cheverny byl nejmenším, za to nejlépe vybaveným zámkem ze všem. Krásné interiéry a nádherný park, tenhle "mrňous" nás okouzlil! Jelikož je to lovecký zámeček, má i svůj psinec. Těšila jsem se na pejsky u krásných stylových boudiček... Psů jsme viděli asi stovku, bohužel se všichni váleli v hrozném horku v malém výběhu na betonu.
Chambord - poslední a největší ze zámků - 440 místností, 80 schodišť, 365 komínů!!! Bylo to opravdu vyčerpávající, připadáte si jako v obřím bludišti. Nepamatujete si, kudy jste šli a kudy ne. (ve všech zámcích si chodíte po vlastní ose, což je u těch menších fajn, tady se ale slušně zamotáte...) V horku po celodenním chození už to bylo opravdu náročné, ale stálo to za to! Dominantou je da Vinciho dvojité točité schodiště :-) A v podstatě nic tam nejde pořádně vyfotit, protože vše je strašně obrovské...
Snad se vám článek líbil, chtěla jsem udělat jen krátké shrnutí s pár fotkami, ze začátku se mi to docela dařilo, ale nakonec se mi to vymklo z ruky... Když ono je tak těžké vybrat jen 2-3fotky, když jich máte stovky...
Joo a málem bych zapomněla - v minulém článku jste mohli tipovat, kam se chystám a za správný tip jsem slíbila odměnu. Tu jsem původně chtěla přivézt z Francie, bohužel jsme se ale pomalu neměli čas ani najíst, natož nakupovat, takže to nebude úplně stylový dáreček, ale věřím, že potěší... Nejpřesněji si tipla Lucifrida, nechť mi tedy, prosím, mailem pošle svou adresu! ;-)

6 komentářů:

  1. podívat se do Francie je mým snem, krása

    OdpovědětVymazat
  2. musel to býl krásný výlet :-) moc pěkný fotky :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Francúzsko je pekne ale ked je tam človek už 3 tyždne tak už ma toho dosť "sweet home" ale raz mi tam stačilo byť zase niekam inam :))

    OdpovědětVymazat
  4. 440 mistnosti! no husty :)) a jinak fotky krasa, taky se tam budu muset jednou podivat :)

    OdpovědětVymazat
  5. Miluji zámky ve Francii! Také jsem byla, sice jenom ve Versailles a byl opravdu nádherný. Ale teda 2 hodiny je hrozně malinko. Taky to nemám ráda, potom je málo času a člověk se pořád musí nervovat jestli stihne tohle nebo tamto :/ Jinak asi nejvíce se mi líbí Chambord :)

    OdpovědětVymazat
  6. Všetky vyzerajú zaujímavo, rada by som si takýto výlet spravila :) A najkrajšie sú tie záhrady!

    OdpovědětVymazat

Děkuji ♥