pátek 20. května 2016

BABY BLOG: Cestování s miminkem autem vs. letadlem

Někdy prostě není zbytí a musíme se vypravit i s těmi nejmenšími na delší cestu. Ať už vyrážíte na dovolenou, za rodinou, navštívit staré známé nebo vám prostě okolnosti nedají na vybranou, vždycky - ostatně tak jako u všeho a ve všem - musí být na prvním místě vaše miminko, jeho bezpečí a pohodlí. Mám pro vás pár tipů na to, jak cestovat s půlročním miminkem a nezbláznit se! Zkusili jsme si jak cestování autem po Čechách, tak zahraniční dovolenou a let letadlem. Dnes bych pro vás ráda tyhle dvě zkušenosti porovnala, zhodnotila a dala vám pár tipů, jak si cestování s miminky zpříjemnit.
Cestování s miminkem autem vs letadlem

Nebojte se cestovat s kojencem!
Cestování s kojencem je v porovnání s cestováním s batoletem (o tom příště!) procházka růžovou zahradou. Sem tam se sice může objevit nějaký ten trn, ale rozhodně se nejedná o trnitou cestu a je to celkem pohodička. Proto se nebojte a čas, kdy malé miminko většinu dne prospí, kdy s sebou nemusíte tahat přesnídávky a příkrmy, protože jídlo máte při ruce (pokud tedy máte to štěstí a kojíte), využijte naplno!

Cestování autem
Auto je pro většinu malých dětí (troufla bych si říct pro všechny, ale i tady se určitě najdou nějaké ty výjimky) velký bručící kámoš, který předením motoru malého cestovatele během chvilky udyndá ke spánku. Čím menší miminko, tím více na něj tyto zvuky působí. Velká výhoda je to především u delších cest. Rozhodně je ale třeba dělat pravidelné zastávky, děťátko kontrolovat a dodržovat mazlící a jídelní režim. Dávejte pozor, aby na miminko nesvítilo sluníčko a zejména v létě je při dlouhých cestách vhodné doplňovat přísun tekutin - kromě mléka můžete miminku zkusit dát převařenou vodu ze lžičky (konzultujte s lékařem!).
Větší děti (okolo 9 měsíců), které už sami lezou a jsou zvyklé být přes den více aktivní, je vhodné zabavit nějakou hračkou. Případně si věci uspořádejte tak, aby jeden z vás (rodičů, účastníků zájezdu) mohl jet s dítětem vzadu. Budete tak moci spoustu věcí obstarat za jízdy, nicméně stejně je potřeba čas od času zastavit a nechat dítě protáhnout.
Největší výhodou cestování autem je právě to, že si můžete zastavit, kde a kdy potřebujete. Občerstvit se, protáhnout nohy, poválet miminko po dece a vyrazit dál. Na druhou stranu to ale právě může být i nevýhoda, protože přijde večer a vy zjistíte, že jste teprve v půli cesty, protože jste každou chvíli "nutně potřebovali" někde zastavit.
Je proto dobré mít věci pro miminko po ruce a snažit se ho maximálně uspokojit za jízdy. Výborná vychytávka je kapsář do auta, který má speciálně uzpůsobené přihrádky a kapsy, do kterých přesně padnou pleny - jednorázové i látkové, vlhčené ubrousky, lahvička a nějaká ta svačinka nebo hračka. My máme už skoro rok Car Organizer od babymoov (viz fotky). Pokud máte malé miminko, oceníte kapsář zejména vy, protože budete mít vše pěkně při sobě a nebudete neustále muset lovit v taškách. Miminko má ale kapsář za hlavou, takže si ho zatím moc neužije. Větší děti, které už sedí po směru jízdy v něm ale můžou mít schované i své poklady a věřím, že se díky němu při cestě skvěle zabaví!
Konkrétně tento kapsář má nahoře připnutého sloníka, který chrastí, vedle velkou kapsu s otvorem na vlhčené ubrousky, kapsičku na doklady, zrcátko, kapsu na lahev a spodní kapsy na další nezbytnosti jako jsou pleny, svačina, oblíbená hračka apod. Připevňuje se pomocí dvou poutek na suché zipy za opěrku předního sedadla.
Do sady můžete pořídit i babymoov podhlavníček do autosedačky, který využijí spíše až větší děti (na produktu je uvedeno od 6měsíců), je na něm ale přichycená hračka, která prcka aspoň na chvíli zabaví.

Cestování letadlem
Letět s malým miminkem letadlem už je trošku komplikovanější. Musíte se samozřejmě řídit podle letového řádu a ne vždy vám hodina letu vyhovuje a zapadá do denního režimu. My jsme absolvovali pouze krátký let (cca 2,5hod), takže nemůžu posoudit, jak to chodí třeba při interkontinentálních letech (prý máte ale k dispozici i něco jako dětskou postýlku a malé děti let také většinou prospí). Před zahraniční cestou nezapomeňte miminku zřídit Cestovní pas!

S miminkem v letadle / Příruční zavazadlo

Ač jsou předpisy ohledně toho, co si s sebou můžete vzít do letadla celkem přísné, u maminek s miminky se zřejmě mhouří obě oči. Rozhodně není problém si vzít s sebou flašku mléka - jen vám ho zkontrolují a musíte ho mít samozřejmě v sáčku. A dokonce mě pustili s flaškou neperlivé vody, zatímco všem ostatním vše vyhodili. Tobíkovi jsme vzali i nějaké "kapsičky" s přesnídávkou. Miminko do dvou let cestuje na vašem klíně a je připoutáno pásem, který dostanete od letušky a protáhnete jím ten svůj. Dostanete také dětskou plovací vestu. Do příručního zavazadla rozhodně doporučuji přibalit dudlíka, který pomůže miminku s tlakem v ouškách. Pokud kojíte, je dobré při vzletu dát miminku prso, uklidní se tím a zároveň bude opět lépe snášet změny tlaku. Tobík (v šesti měsících) pak celý let prospal. Nepodceňujte ani vliv klimatizace a hlavně na delší lety přibalte miminku čepičku a teplé oblečení, aby vám neprochladlo a dovolenou / zahraniční pobyt nepromarodilo.

Pokud vás zajímá, jak je to v letadle s kočárkem a autosedačkou
Taky jsme si nebyli jistí, jak je to v letadle přesně s přepravou kočárků a autosedaček. Dlouho jsme promýšleli, jak ideálně vše zkombinovat, abychom si na dovolené mohli půjčit auto a zároveň, aby měl Tobík pohodlí a vše nám na letišti prošlo. Kočárky cestují zdarma. Pokud máte golfky, které jsou lehké a skladné, můžete je odevzdat až při vstupu do letadla. Pokud máte klasický kočár, je třeba si ho při odbavování nechat označit, zajistit (báli jsme se, aby nám ho neponičili, takže jsme ho obalili fólií) a dát ho do nadměrných zavazadel (speciální přepážka, na kterou vás pošlou po odbavení). A pokud řešíte, až přeřešíte stejně jako my a nakonec se rozhodnete pro kombinaci podvozek + autosedačka, musíte zabalit podvozek, dát ho do nadměrných a autosedačku si s sebou můžete vzít až do letadla, kde ji však musíte umístit do úložného prostoru nad hlavou. Dítě cestuje u vás na klíně, připásané speciální "rozdvojkou" na vašem páse. Dostanete zkrátka druhý, malý pás, který provlíknete tím svým. V praxi to moc nefunguje, dítě se různě kroutí, pokud ještě neumí samo sedět a je ležmo, pás různě klouže a za chvíli zjistíte, že už ho vlastně nemá. Při krátkých letech v malých letadlech je na všechny manipulace opravdu málo místa, proto si včas všechno nejnutnější nachystejte k ruce. Pokud vás dospělých cestuje více, máte vyhráno! Pokud jste na to samy, chce to ještě o chloupek víc trumfů v rukávu, ale o tom příště.

Produkty babymoov nám k recenzi zaslalo feedo.cz

2 komentáře:

  1. Moc krásný článek a asi se nechám inpirovat při vybavení na cestování! Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli nemáš zkušenosti s takovýmto typem chůviček - http://www.detske-kocarky.cz/video-monitor-babymoov-touch-screen-2016.html ? Ráda bych si něco takového pořídila, ale nevím podle čeho vybírat. Díky za odpověď. Květa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květo, omlouvám se, že odepisuji tak pozdě. Měli jsme plné ruce práce s přesunem zpět domů. S chůvičkami nemám vůbec žádnou zkušenost. Nebyla potřeba ;) Měj hezký den! Marie

      Vymazat

Děkuji ♥