středa 23. července 2014

na cestách: Andělská hora, Karlovy Vary, Hartenštejn

Krásný den všem!
Když jsem byla malá, každé léto jsme s rodiči jezdili alespoň na prodloužený víkend po Čechách. Navštěvovali jsme zříceniny, hrady, zámky a  jiné skvosty naší země a večer pak hledali nocleh, kde se dalo. Moc ráda vzpomínám, jaké to pro mě vždycky bylo dobrodružství trmácet se lesem, zakopávat o kořeny.. A pak ta odměna, když se stromy rozestoupily a před námi se objevila zřícenina hradu. Člověku se až tajil dech. Nebo prohlídky hradů a zámků, kdy jsem celá napjatá čekala u dveří do další místnosti.. 
Tahle tradice u nás v rodině stále žije. Jezdíme už sice spíš na jednodenní výlety, ale pokaždé, když vidím, objevuji něco nového probouzí se ve mně kousek toho dítěte.
Koncem června měla moje sestra promoci v Karlových Varech v Grandhotelu PUPP a my jsme cestou neodolali a zastavili jsme se na Andělské hoře. To místo má úžasnou atmosféru a ten výhled!
I ve Varech jsem byla poprvé a musím říct, že rozhodně ne naposledy. Pro lázeňská města mám tak nějak slabost.
Po cestě z Varů jsme se ještě úplnou náhodou dostali do městečka Bochov. Stává se nám docela často, že jedeme a najednou někdo z nás uvidí věž, hrad, cokoliv a zvědavost nám prostě nedá a zajedeme se podívat, co že to tam z těch stromů kouká. Úplně stejně nás nalákal Hartenštejn. V Bochově nám jedna paní poradila, že pokud chceme na hrad, musíme si vyzvednout klíč na radnici nebo v Radničním sklípku. Že si někde jdete pro klíč od hradu do místní hospůdky? Pohádka! Cesta na hrad je docela pěkná procházka cestou mezi loukami, kde se v ohradách pasou kozy. Z hradu stojí na kopci pouze zrekonstruovaná věž, která slouží vlastně jen jako rozhledna. Na zbytku zříceniny nyní pracují, odkrývají její půdorys a zachraňují polorozbořené zdi. Pokud rádi navštěvujete nová zajímavá místa, určitě vás Hartenštejn nezklame, zvlášť když si pak dáte něco v Radničním sklípku, protože tak dobře a zároveň tak levně jsme se dlouho nenajedli! Jen nás pak mrzelo, že to do Bochova nemáme o něco blíž..
A kde jste byli naposledy vy?

3 komentáře:

Děkuji ♥