sobota 23. ledna 2016

BABY BLOG: Jak ho přebalit, obléknout a nezbláznit se

Věřte, že dříve nebo později (ale spíš dříve!) přijde zlomový okamžik, kdy se vaše hodné miminko promění z bezmocného človíčka, který odevzdaně leží, kam ho rodič položí v neúnavnou, neustále pohyblivou, těkající, kroutící se a vzpouzející se, energickou bytůstku. Pokud je vaše dítě hodně temperamentní (pokud je, poznáte to velice brzy) můžete se navrch ještě těšit na pořádnou dávku vzteku a jeku, strhávání oblečení, odhazování plen a ponožek. No zkrátka samé hezké vyhlídky. :)
Můj fialový svět Mateřství Přebalování

Náš Tobík je hodně aktivní, ale má - jak to nazval jeho tatínek - klidnou mysl. Přebalit ho je občas hodně náročné. Neustále se hemží, otáčí se na bříško a snaží se dosáhnout na věci, které má kolem sebe. Zkrátka ho zdržuju. Po několikátém položení zpátky na lopatky začne ke všemu tomu vzpouzení nesouhlasně fňukat. Teď v deseti měsících už se občas snažíme přebalovat vestoje. Někdy se zadaří, jindy má schválně nohy jako z gumy a ne a ne postát. O něco horší je to s oblékáním, kdy by nejradši (asi jako každé miminko) zůstal nahatý, takže zatímco já se snažím přetáhnout mu bodýčko přes hlavu, on ho urputně s velkým protestem ručičkama zase tlačí zpátky. Pak se začne vztekat, protože ho má dlouho přes obličej a je mu to nepříjemné. Prostě bych nikdy nevěřila, že se u činnosti jako je oblékání, miminka opravdu můžete zapotit. Proto jsem se rozhodla sepsat pár tipů, které by vám tyhle boje mohli alespoň trošku usnadnit. Teda alespoň u nás to občas zabírá.

Správný postup
Pokud vyrážíte ven, postupujte systematicky. Vše si připravte na hromádku. Nejdřív přebalte a zčásti oblékněte miminko. Teď v zimě oblékám body, punčocháče, ponožky, kalhoty a svetr. Pak ho nechte hrát si někde na zemi a oblékněte sebe. To, že se budete oblékat/převlékat až po miminku vám zajistí menší spotřebu oblečení, věřte mi! :) A hlavně se tolik nezpotíte! Teprve když mám vše nachystáno dooblíkám Tobíka do rukavic, kukly, nákrčníku, capáčků a bundy/zimního overalu. Na sebe házím bundu, boty a jde se.  

Zabavte ho divadlem
Pokud na to máte sílu, náladu a chuť nejvděčnější je miminko zapojit hravou formou do akce. Od lochtání na nožičkách, "prdění" na bříško, přes různé grimasy až po říkanky a básničky nejlépe doprovázené choreografií. My máme rádi tuhle:
Koulela se ze dvora (předvádíme ručičkama koulení)
takováhle brambora.  (roztáhneme ručičky co nejvíc od sebe)
Neviděla, (zakrejeme očíčka)
neslyšela, (zakrejeme ouška)
spadla na ní závora. (pohyb ručiček odshora dolů)
"Kam koukáš, ty závoro?" (děláme "ty-ty-ty")
"Na Tebe, ty bramboro! (ukazujeme ručičkou/prstíkem)
Kdyby tudy projel vlak, (ručičkama podél těla krouživé pohyby, přidávám i "hú-hú" jednu ruku vztyčíme nahoru)
byl by z Tebe bramborák!" (tleskneme ručičkama o sebe)
 
Zabavte ho meziaktivitou
Přebalování od chvíle, kdy začal sám sedět prokládáme posazováním na nočník, což je akce, která ho na chvíli rozptýlí, zabaví ho a často je pak na přebalováku klidnější, poddajnější. 
Vytvořila jsem si několik přebalovacích stanovišť. Různě korzujeme po bytě a Tobíka změna prostředí vždycky příjemně překvapí, rozhlíží se a já tak dostávám pár vteřin k dobru.  

Zabavte ho hračkou
Hudební nosorožec Nattou
Super je vyhradit si pro tyhle příležitosti nějakou extra zajímavou hračku, kterou mu ale normálně nepůjčíte. My máme přebalovací prasátko Míněnku, které na Tobíka čeká na poličce nad přebalovákem a vrazím mu ho do ruky pokaždé, když se chystá k úniku. Teď už se na ní vysloveně těší a když náhodou zapomenu, vzpouzí se tak dlouho až se mi vykroutí, stoupne si, vezme si jí z poličky a pak spokojeně drží. 
Další super pomocník je náš hrající nosorožec, kterého má Tobík zavěšeného nad přebalovacím pultem. Můžete ale použít cokoliv, co visí a za co může dítě tahat a škubat a zabavit se tak zatímco vy bleskurychle strháváte plenu. Pokud ta věc ještě vydává zvuky máte pár bonusových vteřin navíc! 
Jak zvládáte přebalovací a oblékací boje vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji ♥