čtvrtek 10. března 2016

BABY BLOG: Na dovolenou s miminkem / Balení

Září 2015 (Tobískovi bylo 6 měsíců):
A je to tady! Letíme s Tobíkem poprvé k moři. Těším se moc! Na druhou stranu mám i jisté obavy. Čeká nás dlouhá cesta, pro Tobíska cizí prostředí a naprosto jiný režim. Myslela jsem, že by vás mohlo zajímat, co Tobíkovi vezeme s sebou. Máme už nějaké zkušenosti z našich prázdninových cest po Čechách, tak to snad nebude tak složité.
Tobísek v letadle


Březen 2016 (ohlédnutí):
Původně jsme měli jet do Chorvatska a tak člověk (rozuměj já) počítal se spoustou prostoru v kufru auta. Nehledě na to, že spoustu věcí už jsme měli odvezenou v Chorvatsku. To přece nejde měnit takhle narychlo plány! Jde! Během tří dnů se dokonce zajistilo přivezení plavacích plen a (hlavně) Swimmtraineru zpátky do Čech. Ani nevíte, jaká panika mě zachvátila, když jsem obsah asi pěti tašek najednou musela smrsknout do 15kg a jednoho kufru.
Balení mě děsí! Mám problém zabalit si pro sebe, protože mám tendenci brát úplně všechno: "Co kdyby..."
Vejít se do jednoho kufru s malým miminem, u kterého hrozí, že si denně prokaká gatě, pobryndá se, bude mu zima, něco mu bude nepříjemné a navíc musí mít dostatečnou zásobu plen, ubrousků, krémů a mléka, byl pro mě nadlidský úkol.
Panika narostla do nadpozemských rozměrů, když si přítel, který byl do té doby nad věcí, zvážil svůj kufr s tím, že nám nějaké to kilo přenechá. Měl 18 kilové zavazadlo jen on sám! V tu chvíli mi bylo jasné, že to prostě nedáme a budeme platit nehorázné sumy za nadbytečná kila.
"Redukujó!" Náš "válečný" pokřik, který nám vždycky aspoň na chvíli pomohl zahnat vrásky. Takže Kamil zavelel: "Redukujó!" a místo kufru si vzal tašku, která sama o sobě nevážila téměř nic a smrsknul nakonec svůj náklad na 10kg. Ufff, pět kilo k dobru s tím už by se dalo něco dělat! Znělo to dost optimisticky.
Ulevilo se mi do té doby, než jsem nanosila na hromádky všechno, co jsem myslela, že budeme s Tobíkem nutně potřebovat. Nejen, že by to překročilo váhový limit asi 3x, navíc se to do kufru nemělo šanci vůbec vejít!
Nesmíte se na mě zlobit, že jsem ten chaos nezvládla nijak zdokumentovat. Měla jsem opravdu nervy, propadala jsem beznaději. Pak jsem se uklidnila, vydýchala se, všechno promyslela a s čistou hlavou jsem se do toho vrhla nanovo.
Samozřejmě jsme to nakonec dokázali. Já jsem vyházela většinu svých tématických outfitů a opravdu jsem se snažila vybrat věci, které budu moc donekonečna kombinovat. Pche, holčičí rozmary! Místo celého balení plen jsem vezla asi jen 10ks s příslibem, že určitě nebude problém na Zakynthosu Pampersky sehnat.  Stejně tak jako brambory a mrkev na vaření příkrmů nebo případně nějaké přesnídávky.
(Pochopte, že sice vše dělám na poslední chvíli, ale pečlivě, nejsem úplně plánovač, ale mám ráda určité jistoty. Sama se v nejhorším spokojím s málem, ale Tobíkovi nevysvětlím, že nám zrovna došly plínky nebo kaše, proto strašně nerada vyrážím bez dostatečné zásoby.)
Konečný seznam věcí pro Tobíska vypadal asi takhle:
10ks plen 
1 balík vlhčených ubrousků
1 krém na zadek
1 olejíček na tělo
1 malé balení vatových tyčinek
2 krémy s SPF 50+
6ks plavacích plen (přiznávám bez mučení, že jsme je sušili a používali opakovaně, v moři plaval většinou nahatý)
2 osušky
4 látkové pleny
1 bavlněná čepička s ochranou krku na koupání
1 harémky a kraťásky + slintáček od BeBirdie
2 námořnické oblečky
6 (asi) bodýček
1 punčocháče (dá se na ně dobře vrstvit, kdyby náhodou byla zima)
4 kalhoty (včetně dupaček)
3 mikiny/svetry
1 bundička
nějaké ponožky
nějaké hračky
1 leporelo
1 Swimmtrainer
1 nafukovací žralok
1 lego lodička se zvířátky do vody
1 deka
1 dudlík
1 bryndáček
1 klokanka
1 autosedačka
1 kočárek 
slunečník a pláštěnka na kočárek
1 hračka na kočárek
1 lékárnička (kapky do nosu, něco na teplotu, na průjem, vigantol, ...)
malá rychlovarná konvice (měli jsme mít pokoj s malou kuchyňkou, ale co když...)
1 balení kaše
1 balení mlíka
1 lahvička
1 dětský příbor
1 utěrka

V příručním zavazadle:
5 ks plen
vlhčené ubrousky
1 látková plena
1 přebalovací podložka
1 bryndáček
1 lahvička s pitím
1 cestovní set pro první příkrmy od tommee tippee s jídlem
banán
2 kapsičky s přesnídávkou
1 hračka (ve skutečnosti asi 4 hračky včetně té lego lodi, protože se nám už nevešla do kufru)
1 obal na dudlík
1 klip na dudlík
1 dudlík
pas
(převlečení podle toho odkud kam jsme zrovna letěli)
Páni, vůbec nechápu, jak jsem to do toho kufru nacpala a to ještě nevypočítávám to svoje. Ano, teď takhle zpětně můžu říct, že jsme s sebou vezli ještě stále poměrně dost zbytečností! A to jsem ještě určitě na něco zapomněla.. Jenže vy prostě máte nějaké věci dopředu vysněné. Chcete si hrát v bazénu s lodičkou a mít malého námočníka v pruhovaném overálku. Bojíte se, aby na přelomu září a října nepřišla studená fronta a neklepali jste celou dovolenou kosu zalezlí v pokoji. A co když budou řekové zrovna slavit nějaký svátek a budou zavřené obchody? A co kdyby...
Do letadla jsme šli slušně navrstvení, ale do limitu jsme se vešli tam i zpět (i se suvenýry a dárky překvapivě o poznání lehčí).
Abych to nějak shrnula: Cestování s malým miminkem není úplně sranda, ale stojí to za to! I na Tobískovi bylo vidět, jak moc si dovolenou užívá a já asi nezažila lepší!


Určitě se vyplatí jet ve třech. S námi jela moje maminka a díky tomu jsme se mohli prostřídat, zajít si třeba s Kamilem na oběd, když malý spal nebo jsme si mohli půjčit čtyřkolku a udělat si výlet lodí. Babička byla nadšená, že může hlídat a my si užili i pár dobrodružství. Být jen ve dvou si nedokážu moc představit.
Určitě se vyplatí věnovat čas výběru hotelu! Musím říct, že není nic, co bych mohla našemu pobytu vytknout. Ubytovali nás do zadního bloku, do prvního patra - sice bez výtahu, ale nejsme žádný bábovky, že ano. Za to jsme měli klid, parádní lodžii, bazén téměř samy pro sebe.. V poměrně prostorném pokoji už byla nachystaná dětská postýlka, měli jsme svojí malou kuchyňku. Vše bylo čisté, příjemné. Pár metrů od bazénu bylo dětské hřiště a asi 100m jsme to měli zadním východem z areálu k moři. Klidně bych tam jela znova! Kdyby vás zajímalo, kde jsme byli konkrétně tak TADY
Určitě se vyplatí načasovat si (pokud možno) kojení na vzlétnutí letadla.
Určitě se vyplatí mít v letadle dobře zajištěný dudlík! Hledali jsme ho spolu s dalšími cestujícími pod sedačkami poměrně dlouho.. No nikdo nestojí o řvoucí dítě za hlavou, i když let trvá jen dvě hodiny.
Určitě se vyplatí plně kojit! No co vám budu povídat, s těmi příkrmy to bylo už trošičku komplikovanější, ale v klidu jsme všechno krásně zvládli. Inu byli jsme na to tři, paráda!
Určitě se vyplatí vzít si kočárek, ideálně kombinaci vajíčko + podvozek. Vajíčko si můžete s sebou vzít i do letadla, takže do zavazadlového prostoru jdou pouze kolečka. Pokud máte jen golfky odevzdáte je u letadla letušce. Vajíčko navíc můžete použít jako autosedačku. Ve vajíčku se miminko i poměrně dobře vyspinká, můžete ho v něm mít i na pláži, aby nesnědlo nebo si nehodilo do očíček písek.
Určitě se vyplatí vzít si s sebou nosítko. Na procházku po pláži, na výlety na hůř přístupná místa a tak.
Určitě se vyplatí investovat do Swimmtraineru. Díky tomu si náš Tobík užil svobodný pohyb ve vodě už jako takhle maličký. Je to opravdu skvělá věc!
Určitě se vyplatí mít svojí malou rychlovarnou konvičku. V naší kuchyňce na pokoji jedna sice byla, ale měla jsem lepší pocit, když jsem pro Tobíse vařila v té naší.
Určitě se vyplatí netahat s sebou balík plen. Opravdu se dají všude nějaké sehnat a v hlavním městě jsem za v podstatě normální cenu koupila 30ks Pampers, které nám tak akorát vystačily.
Určitě se vyplatí být v klidu, nechat věci plynout a nestresovat se dopředu něčím, co s největší pravděpodobností ani nenastane!

A URČITĚ SE VYPLATÍ NEBÁT SE A VYRAZIT! JE TO OPRAVDU ZÁŽITEK NA CELÝ ŽIVOT!

Na vlogy ze Zakynthosu se můžete podívat na mém youtube kanále ;)

3 komentáře:

  1. Moc pěkný článek, dovolené se blíží, možná si pomohla někomu se odhodlat. Ocenuju seznam, který si vypsala. Pokoj, celkově hotel je moc krásnej. Hned bych letěla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jeětě jedna výhoda na dovolenou ve třech...máte fotografa a na fotkách jste všichni :)

    OdpovědětVymazat
  3. To je ale malinký andílek. Moc hezkej blog.

    OdpovědětVymazat

Děkuji ♥