neděle 19. června 2016

BABY BLOG: Dvanáctý měsíc miminka / jí sám a slaví první velké úspěchy

Mám takový dojem, že se tady zase na něco zapomnělo. Když ono to tak utíká! A pravdou je, že jsem se pak tak zaměřila na Tobískovy první narozeniny, že jsem na článek o jeho posledním měsíci prvního roku úplně zapomněla. Tak to pojďme honem napravit!



A pěkně popořadě - vracíme se do poloviny února, kdy nás Tobísek začal opravdu intenzivně napodobovat. Zatím v tom byl ale dost neohrabaný a nemotorný. Kamil někde vyhrabal starý mobil a to byl pro Tobíka vrchol blaha. Konečně mu ho nikdo nebral, nezakazoval. Pořád s ním chodil, dával si ho k uchu a říkal: "Alóó, alóó!?" Svou slovní zásobu rozšířil ještě o: "Bůůů", "Ježiši", "Meí" (Meggie) a "Brrr" (na auta, vysavač... zkrátka cokoliv, co jede nebo vrčí, ideální je kombinace obojího!). Vůbec moc rád opakoval zvuky a snažil se vyslovit slova, která nás slyšel často říkat.
Tobísek se v tomhle období chtěl naučit jíst sám, nechala jsem mu tedy volné pole působnosti. Vždycky to sice znamená následný 15minutový úklid, kompletní převlečení dítěte i matky a v nejkrajnějších případech i sprcha, ale vím, že je to pro něj důležité. Taky se mu daří chodit na nočníček.
Krásně uměl dávat pusinky - zatím jen mlaskat do vzduchu - a ukazoval, jak je veliký. Bertíkovi už krásně házel míčky, dával piškoty a různé hračky. Je super, jací jsou z nich parťáci! Meggie je na něj zatím moc veliká a mají k sobě navzájem docela respekt. Občas ho ale oblízne od ucha k uchu a Tobík se tomu směje!
Velký pokrok udělal i na kojeneckém plavání, kde poprvé plaval chvíli pod vodou. Tobísek dokonce namaloval svůj první obrázek, který jsem si samozřejmě schovala. Poctivě trénoval na první krůčky a stal se z něj horolezec, zdolává nízké překážky a dokáže si dokonce přistrčit Tatru ke gauči a vylézt po ní nahoru. Dlouho vydržel stát bez držení, ale při pokusu o krok si kecnul na zadek. Postupně se mu ale dařilo udělat dva, tři malé krůčky, až se 4 dny před narozeninami rozešel! V březnu jsme také opět začali chodit na Strollering, kde už se aktivně zapojoval. (rozuměj: koukal nebo lezl okolo nás)
Také jsme vyrazili na spoustu procházek a výletů, protože bylo opravdu krásné počasí, když už napadl sníh, hned roztál. Poprvé ochutnal ředkvičky a borůvky.
Premiérově i přespával u dědy, když jsem s Kamilem a mojí mámou jela do Prahy na koncert, vrátili jsme se domů asi v 11 večer a oba (vlastně všichni tři - i s Bertíčkem) krásně spali v jedné posteli. Jinak se nám spánkový režim změnil. Tobík začal spát přes den jen přes poledne místo hodinky dopo a odpo. A pak vydržel řádit až do devíti do večera, kdy jsme většinou šli spát s ním.
Na roční prohlídce vážil Tobísek 9100g a měřil 75cm.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji ♥