úterý 1. prosince 2020

na cestách: Na Šumavě U Sebastiana

Zdá se, že se blýská na lepší časy a snad zase brzy budeme moci trošku normálněji žít a cestovat. My jsme utekli těsně před zavedením těch nejtvrdších opatření do Chorvatska, odkud vám tenhle článek píšu. Nemohli jsme udělat lépe! Za zážitky a krásnou přírodou se však nemusíte nutně vydávat tak daleko. Česko je plné úchvatných míst. Na jedno takové vám dám dneska tip. Na přelomu srpna a září jsem se vydali na Šumavu na prodloužený víkend do penzionu U Sebastiana. Od té doby, co cestujeme s dětmi, nejen cesta je cíl. Hodně dbáme na program výletů ale i na to, kde složíme hlavu. 

Děti mě naučily, že plánovat při cestách moc nemá smysl stejně jako klást si vysoké cíle. Čím více si toho naplánujete, tím spíš budete ve finále zklamaní, protože děti zrovna vstanou se špatnou náladou, hned ráno na sebe zvrhnou hrnek čaje, skočí do první louže nebo se do omrzení šťourají klacíkem v hlíně a odmítají jít dál. A pak jsou dny, kdy se i uprostřed léta probudíte, venku je počasí, že by psa nevyhnal (záruka každé naší dovolené) a vám se vlastně nic nechce. Pokud si vyberete dobré ubytování, které nabízí vám i dětem prostor se realizovat, máte vyhráno. Nemusíte vůbec nikam nebo třeba jen pár kroků na dvůr nebo jen pár dalších kroků k ohradám s koňmi... A přesně takové útočiště jsme našli U Sebastiana.
Babyfriendly polosamota na naší milované Šumavě. Dokonalé, do posledního detailu vymazlené zázemí pro rodiny s dětmi - velké, čisté, plně vybavené apartmány (myčka a pračka jsou samozřejmostí stejně jako dětská stupátka, prkýnka nebo nočníky), vnitřní dětský koutek plný hraček, obrovská nekonečná zahrada s jezírkem, velkým dětským hřištěm a stodolou plnou odrážedel, kol a hraček.
K pobytu jsme si doobjednali naprosto dokonalou snídani - produkty z místních farem (chléb, mléko, sýry, jogurty, vajíčka...) - a projížďku na koni, která byla pro Stellinku rozhodně nejlepším zážitkem celé naší dovolené. O koníkách mluví nadšeně dodnes.

Sice jsme zrovna neměli moc štěstí na počasí, ale na dvůr plný podobně starých kamarádů pro naše děti a stromy obsypané švestkami a jablky ano.
Bohužel jsme si kvůli deštivému počasí nemohli užít pár kilometrů vzdálené koupaliště Nýrsko se slanou vodou, ale užili jsme si spoustu jiných výletů, které jsme si plánovali až na místě ze dne na den podle nálady a počasí. V zimě je prý v Nýrsku i krásné kluziště a malý ski areál s lyžařskou školkou. Pokud počasí aspoň trošku přeje, vyrazit můžete i do okolních lesů, které začínají v podstatě hned za brankou penzionu. Les byl na konci léta plný ostružin i hub.

A kam jinam v okolí s dětmi vyrazit?

HRÁDEK U SUŠICE
S většími dětmi se můžete směle vydat na prohlídku. Rozhodně ale nevynechte oběd v místní zámecké restauraci. Děti nám skoro všechno snědly. Taková dobrota to byla! My jsme ale do Hrádku u Sušice vyrazili navštívit hravou Galerii hrádek - originální několikapatrovou dětskou hernu. V jednom podlaží si můžete vyzkoušet  dobové kostýmy, pohoupat se na houpačce, koni nebo se rovnou posadit na trůn. V dalším patře naleznete mimo jiné miniaturu zámku a středověkého hradu, se kterou si děti mohou hrát. Zkusit si můžete i psaní inkoustem nebo střelbu z luku

AQUAPARK SUŠICE

Stoprocentně se zde zabaví celá rodina. Pro menší děti je v aquaparku brouzdaliště s pomalou vodní skluzavkou, větší děti zas jistojistě nadchne tobogán se světelnými efekty nebo divoká řeka, dospělí se můžou zrelaxovat v jedné z vířivek a ti aktivnější odplavat i pár bazénů. My jsme se vyřádili neskutečně! Bylo to moc prima zpestření upršeného dne, po kterém děti úplně odpadly.

DŮM DIVOČINY NĚMECKO
Zvířátka u nás frčí stejně jako procházky v přírodě, když ale předpověď počasí nevychází úplně nejrůžověji, je dobré mít připravená zadní vrátka. Těmi našimi byla velká dětská herna v Domě divočiny, který se nachází  v Německu jen pár km za hranicemi. Naučnou stezkou, kde můžete navštívit např. pravěkou jeskyni, projdete okolo rysího a vlčího výběhu nebo ohrad s divokými koňmi až k velkému centru, kde se nachází několik zajímavých expozic a zmiňovaná herna, která vypadala naprosto úžasně, bohužel však byla toho času zavřená kvůli Covidu. A tak děti nejvíc zaujala obrazovka s rozkladem jelena. O důvod víc se na tuhle krásnou procházku s dětmi vydat ještě někdy příště! Před Domem divočiny je i venkovní hřiště a občerstvení. Celou základní trasu tříleťáci v pohodě zvládnou, stejně tak všude krásně projedete i s kočárkem.

SVATÁ MARKÉTA
Ale mezi nejlepší výlety stejně většinou patří ty spontánní, neplánované, kdy prostě jen jedete krajinou a najednou zahlídnete mezi stromy věžičku. "Jéé, hele, to bude asi rozhledna!" Šup a už sjíždíte z hlavní cesty  někde u Dlažova někam do lesů, kde najdete velké parkoviště a krásnou, nenáročnou stezku na kopec s  rozhlednou, kaplí a malým hřišťátkem s poetickým názvem Svatá Markéta. Výhled je pro odvážné, ale je nádherný. Mně se teda trošku klepaly kolena, protože mám vždycky zbytečné  nervy, že děti někudy propadnou. Ostatní byli nadšení!

HRAD ŠVIHOV
Vodní hrad Švihov je krásné místo jako stvořené k romantické procházce. Pro rodiny s dětmi v sezóně nabízí i dětské nebo noční prohlídky. My měli štěstí bohužel jen na macechu s dcerou, Popelka se pravděpodobně schovávala někde ve věži, ale i tak to bylo pro děti milé zpestření.  

To všechno a ještě mnohem víc! V apartmánu najdete několik brožur, map a knih plných inspirace na výlety s dětmi. Myslím, že kamkoliv se na Šumavě vydáte, nešlápnete vedle.
Vypadá to, že už brzy dostanu opravený notebook a pak se konečně vrhnu i na stříhání videí z letošních výletů, kde vám všechna zmíněná místa představíme detailněji.
Na závěr bych ještě jednou chtěla moc poděkovat milé, ochotné, sympatické a přátelské paní majitelce penzionu U Sebastiana, díky které neměl náš rodinný pobyt chybu! Projeli jsme už spoustu míst a vždy je poznat, když je v tom srdce. Tady rozhodně ano!
Více informací a možnost rezervace pobytu: Pension U Sebastiana - Rodinný pension na Šumavě

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji ♥