neděle 4. prosince 2011

Tipy na VÁNOČNÍ DÁRKY VI.

Komu: pro každého něco
Co: kniha
Kde: neoluxor.cz
Kolik: 89,- - 500,-

Ještě nikdy se mi nestalo, že bych pod stromečkem nenašla knížku a vím, že ani letos tomu nebude jinak. Nevím, jak vy, ale já čtu moc ráda - stejně tak i moje rodina, dáváme si navzájem tipy - a tak mě trošku mrzí, že někteří mladí v dnešní době na čtení kašlou. Myslím si, že je důležité pěstovat lásku ke knihám a čtení už od malička - inu starého psa novým kouskům nenaučíš. :-) Proto jestli máte mladšího sourozence, bratrance nebo už své vlastní dítě, určitě by mu Ježíšek měl knížku nadělit.
Takže dnes o knihách! Ještě chci upozornit na to, že knihy vybírám podle své zkušenosti. Jsou to mé tipy pro vás, ale neznamená to, že z knížky budou všichni nadšeni tak jako já. Pro větší přehlednost jsem je rozdělila do kategorií a opět dávám odkazy jen na jedno knihkupectví, ale podle názvů si je určitě budete schopni vyhledat i jinde. :-)

Dětské:
Není to kniha úplně pro nejmenší, nicméně je mou oblíbenou z dětských let a už se těším až ji začnu číst své neteři - Paní Láryfáry.
Kniha je plná krátkých příběhů - dalo by se říct moderních pohádek - o dětech, které trpí zákeřnými dětskými "chorobami", jako zápal švindlu, šuškanda, hromdopolice, toměnebavína, ... S humorem a láskou vyprávěné příběhy s ponaučením nadchnou nejedno malé dítě. :-) Kniha je rozdělena na čtyři části - Paní Láryfáry, Čáry paní Láryfáry, Farma paní Láryfáry a Haló, paní Láryfáry! - a najdete v ní asi 26příběhů - respektive případů, které skončí v péči paní Láryfáry, která má lék snad na všechno. :-) Doporučuji pro děti tak od 4let.
Betty MacDonaldová je úžasná spisovatelka! Má na kontě nejen úchvatné dětské knížky, ale i knížky pro dospělé - Vejce a já - a její styl se mi opravdu moc líbí - nezaměnitelný, osobitý humor a nadhled.
malá ukázka :-)
Knížku Paní Láryfáry najdete ZDE, stojí 242,- ,ale v současné době není na neoluxor.cz skladem, tak zkuste zapátrat někde jinde. :-) Nejlepší přehled asi TADY od 193,- (což je opravdu rozdíl :-o)
Další knížky, které bych vám ráda představila jsou knížky Jacqueline Wilsonové, které jsme četly s kamarádkou, když jsme chodily na druhý stupeň základní školy. Příběh vypráví hlavní hrdinka /asi dvanáctiletá/, která řeší nějaký problém - posmívají se jí ve škole, problémy doma - zlý sourozenec, rozvedení rodiče, ... a myslím, že pokaždé končí happyendem. :-) Knížky jsou velice čtivé a doplněné o vtipné ilustrace. Přidávám obrázek a ukázku z jedné, kterou mám doma.
opravdu je z čeho vybírat :-)
Navíc nejsou knížky nijak drahé, některé seženete i pod 100,-. Našla jsem pro vás přehled knížek ZDE, stačí si jen vybrat. :-)

Teenagerovské:
Vedle Harryho Pottera a Stmívání bych ráda upozornila - jako už několikrát - na vícedílnou ságu Píseň ledu a ohně. První díl se jmenuje Hra o trůny a byl podle něj natočný fantastický seriál! Já dávám přednost pevné vazbě a v té už vyšli první tři díly - Hra o trůny, Střet králů a Bouře mečů. Je to skvělé čtení jak pro holky tak i pro kluky a dokonce i pro dospělé. ;-)
Knížky jsou trošku dražší, ale mají také téměř 1000stran a jde opravdu o poutavé čtení. :-) První díl naleznete ZDE za 473,-.
Pro dospívající slečny /cca 12-16let/ bych ještě doporučila Meg Cabotovou, která je autorkou předlohy k filmu Deník princezny s Anne Hathaway v hlavní roli. :-)
Letos například vyšla kniha Jmenuju se Nikki, o které se můžete dozvědět více TADY.


Dospělácké:
Říká vám něco jméno Robert Fulghum? Mělo by! A pokud ne, tak jsou právě Vánoce skvělou příležitostí k seznámení. Jeho knihy jsou vtipné, úderné a velice čtivé. Letos vyšla kniha Drž mě pevně, miluj mě zlehka, kterou jsem ještě nečetla, ale ty starší jsou skvělé a mohu je jen a jen doporučit - dokonalý dárek! :-) Pro inspiraci přidávám fotky naší sbírky. :-)
A má nejoblíběnější - bohužel se mi setmělo, tak je mázlá :-(
Knihy - teda jen pár knih - Roberta Fulghuma najdete ZDE.
Platí nepsané pravidlo, že většinou jsou knihy - knižní předlohy - lepší než film. Takhle mě například mile překvapila kniha Milý Johne - kam se ten film hrabe, vůbec se to nedá srovnat. Takže pokud se vám nebo někomu z vašich blízkých líbil film, knížka ho může jedině nadchnout. Více TADY!
A pak jsou skvělé knížky, podle nichž jsou natočené skvělé filmy. Tentokrát z toho českého rybníčku například Román pro ženy - Michal Viewegh nebo Postřižiny - Bohumil Hrabal! Jak jste se pobavili u filmu tak vás pobaví i kniha. :-)
Knihy Michala Viewegha naleznete ZDE.
Nevím, jak pro vás, ale pro mě naprosto vyčerpávájící článek. Navíc se mi setmělo, takže fotky nejsou ani zdaleka podle mých představ - navíc můj dosluhující starý foťák..., ale nechtěla jsem jen stáhnout fotky z internetu a ani jsem vás nechtěla o tenhle tip připravit. Těším se na vaše komentáře! :-)
Zdá se vám knížka jako dobrý tip na dárek nebo je to pro vás moc neoriginální?

2 komentáře:

  1. Hru o trůny a další díly jsem si kupovala v Brně u Barviče přes net, po registraci mají příjemnou slevu 20%,což už je docela znatelná sleva u těchto dražších knížek. Při osobním převzetí je tam jen manipulační poplatek 25,-

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, teda to bych nečekala že se tak moc trefíš do mého vkusu... Píseň ledu a ohně, je doopravdy famózní... Nicholas Sparks píše naprosto úžasně a Co jsem se naučila v mateřské školce je naprosto skvělý dílo, vypovídající o pravdě :o)

    OdpovědětVymazat

Děkuji ♥