úterý 19. dubna 2016

BABY BLOG: 10 věcí z výbavičky pro miminko, do kterých se vyplatilo investovat

V dnešním článku bych vám ráda představila TOP 10 věcí z výbavičky pro miminko, které jsme pořídili tak nějak navíc - z přesvědčení, že nám dobře poslouží a že bez nich nemůžeme (a hlavně naše dítě!) být. Vše se mi osvědčilo a nelituju jediné koruny, kterou jsme do těhle deseti věcí investovali! Tenhle článek má sloužit především jako inspirace pro nastávající maminky, které třeba jako tenkrát já občas tápou, zvažují a rozhodují se, jestli danou věc pořídit nebo ne. Ale budu moc ráda, pokud se do diskuze pod článek zapojí i ty z vás, které už mají tohle období za sebou. Sdílejte s námi své tipy! ;)
První miminko - spousta inspirace, plánování, vymýšlení - vše by mělo být krásné, nové, čisté, dokonalé. Musím se přiznat, že jsem byla dost bezradná. Příbuzní na nás valili tuny věcí po svých dětech, já na internetu našla tygrilion dalších nezbytností, které jsme asi zas tak nepotřebovali, ale líbily se mi (že ano). No a přece taky nebude mít chudák vše z druhé ruky! Jenže využijeme to všechno?
Ještě bych ráda dodala, že v článku nenajdete kosmetiku, plenky apod. Zaměřila jsem se výhradně na věci, bez kterých bysme se nejspíš i obešli, ale jsem opravdu ráda, že jsme je pořídili! Na blíbenou kosmetiku a další podobné věci vám ráda připravím další článek.

Zavinovačka
Sešlo se nám po všech dětech v naší rodině poměrně hodně spacích pytlů a dokonce i jedna klasická zavinovačka. Teď už přesně nedokážu vysvětlit proč, ale nějak to nebylo "ono", a v podstatě z ničeho nic jsem zatoužila po nové zavinovačce na suchý zip, kde bude miminko v teple a bezpečí, bude se nám s ním dobře manipulovat a později ji budeme moc využít i jako hrací podložku. Myslím, že velkou roli hrálo i to, že jsem chtěla, aby spinkal v něčem novém. Nakonec to byla ta nejlepší investice. Jako úplný prcek v ní trávil pomalu celé dny, v noci v ní spal mezi námi, takže ho chránila a hřála a do teď si na ní hrajeme (stačilo jen odpárat sucháč), aby nás nestudila zem. No a v zimě jí ještě šoupneme Meggie do boudy! ;)

Hnízdo pro miminko
Zavinovačka je skvělá věc a ještě parádnější je, když ji máte kam bezpečně položit. Nenechte se zmýlit, i novorozenci (nevím sice jak) dokážou nevídané věci, z gauče vám prý spadne raz dva. Měli jsme sice kolébku, ale 2,5kg miminko tam bylo ztracené jak jehla v kupce sena. Zase jsem ale nějak prozřetelně a včas na internetu z druhé ruky pořídila 3v1 hnízdečko od Nattou. Sháněla jsem vlastně kojící polštář, protože kolem mě šly zvěsti, že bez něj budu namydlená (nakonec jsem ho nejvíc využila v posledním měsíci těhotenství, kdy jsem si s ním podkládala bříško při spaní na boku). A když jsem objevila tuhle vychytávku - že stačí kojící polštář (1) strčit do takového jemňoučkého potahu a rázem máte krásné, útulné hnízdečko i s možností připásání miminka (2v1) a jako bonus se k hnízdečku dá ještě připevnit hrazdička s hračkami (3v1). Paráda! Využívali jsme ho denně. Strčili jsme ho do kolébky, Tobík v něm putoval s námi po bytě a nakonec jsem hnízdo zase předělala na kojící polštář a donedávna jsme s ním spali. Dělala jsem z něj vanilkový rohlíček Tobískovi, když byl nemocný, moc se mu líbilo ležet v podkově. Ať už zvolíte takovéhle multifunkční nebo obyčejné určitě na hnízdo ve své výbavě nezapomeňte! Dává pocit bezpečí nejen miminku, ale i vám.

Šátek na miminko
Už když jsme plánovali miminko, zrodily se mi v hlavě takové dva sny - chci ho nosit v šátku a chodit s ním na kojenecké plavání! Oboje se mi splnilo. A oboje si nemůžu vynachválit! Šátek byl můj velký pomocník hlavně ze začátku, kdy jsem díky němu mohla dělat prakticky cokoliv. Byla jsem radši, že mám Tobíka u sebe, v bezpečí. Věděla jsem, že je v pořádku a jsem měla volné ruce. Šátkování si hned zamiloval i Tobísek, dělalo mu dobře. V šátku byl vždycky klidný, hodný. Jako by jsme byli zas jeden! A když jsem třeba potřebovala vyluxovat, uvázala jsem si na záda "batoh" a on při zvuku vysavače za chvíli spokojeně usnul. Později se nám šátek osvědčil hlavně ve chvílích, kdy mu nebylo dobře. Ať už to byla nemoc, zuby nebo teplota po očkování. Uvázala jsem si ho na hrudník a on se zklidnil a v bezpečí u maminky usnul. No a teď šátek využíváme hlavně, když potřebuji rychle někam zaběhnout - na poštu nebo třeba do sámošky pro chleba. Usadím Tobíka do jednoduchého kříže a jde se! Máme šátek Vatanai - česká výroba.
Pěnová podložka do vany
Je to taková veliká mycí houba vytvarovaná na miminko, díky které leží dítě na měkkém podkladu, který ho netlačí a zároveň je ze všech stran v kontaktu s vodou. Objednávala jsem ji na internetu a stála nás okolo 100,- a přišly nám k ní ještě dvě malé mycí houbičky ve tvaru zvířátek. Používali jsme ji do doby, než uměl Tobísek sám sedět. Je mi zkrátka sympatičtější než taková ta různá umělá lehátka a posloužila velmi. Druhému miminku ji určitě pořídím taky.

Bazén babymoov
Když už jsme u toho koupání, budu rovnou pokračovat naším nejlepším společníkem na první léto s Tobískem. Díky nám už dávno víte, Jak přežít a hlavně si užít vedra s miminkem žeano ;) Bazének babymoov byl stěžejním prvkem naší letní výbavy. Je vyrobený speciálně pro kojence od narození do jednoho roku věku, kteří si spokojeně lebedí na nafukovacím lehátku. To se pak dá i srolovat a děti, které už umí sami sedět si tak můžou užívat bazének naplno! Vlastně ho můžete doma využít i místo vaničky - dvě mouchy jednou ranou! My ho plánujeme využívat i letos, Tobík je prcek a myslím, že to ve finále ničemu nevadí.

Swimmtrainer
A s létem, teplem a koupáním souvisí i další z věcí na mém seznamu - Swimmtrainer! Je to nafukovací kruh pro kojence, který zajišťuje správnou polohu dítěte ve vodě a připravuje ho tak na samostatné plavání. Navíc máte jistotu, že dítě z kruhu nevyklouzne. Má důmyslný systém popruhů, který působí jako malá plovací vestička. Zapíná se okolo pasu a přes ramínka. Díky tomuhle vynálezu jsme si mohli užívat vodních radovánek opravdu naplno! A v moři to byla úplná bomba! Opět ho využijeme i letos. Červený Swimmtrainer "classic" je určený pro děti od 6 až do 18kg! Dále existují ještě dvě varianty pro větší děti.

Moskytiéra na kočárek
Léto je nádherné období. K horku ale neodmyslitelně patří i hmyz a není asi nic horšího, než když vám miminko, které sladce dřímá v kočárku píchne vosa nebo vysaje komár. Ideálním řešením je moskytiéra na kočárek, která je běžně k sehnání např. v dm drogerii. Já jsem ale zkoušela najít něco ještě lepšího, protože mi přišlo, že při neustálé manipulaci síť tak akorát potrhám (a že jsme ji třeba kvůli dudlíku zvedali často!). Nakonec se zadařilo a našla jsem moskytiéru se zipem v předním švu! Lehce tak v případě potřeby síť rozepnete, prostrčíte dovnitř ruku a podáte dítěti, co potřebuje. Paráda! Tahle vychytávka nám opravdu usnadnila život! Kupovala jsem ji na bublinkashop.cz, kde mají i různé barevné varianty.

Nutribaby od babymoov
Multifunkční přístroj od babymoov pro přípravu příkrmů pro miminko. Lituju, že jsme ho neměli už v září, kdy jsem Tobískovi příkrmy začala připravovat. Je to paráda! Vaří v páře, ohřívá, mixuje, rozmrazuje a sterilizuje lahvičky. Pokrmy vařené v páře zůstávají krásně šťavnaté, neztrácí barvu ani chuť. Je to opravdu velký rozdíl oproti vaření ve vodě. Brzy se můžete těšit na detailnější recenzi!
 Chodítko
Ač jsem byla od začátku proti, nakonec musím uznat, že je to skvělá věc. Dnes už si do/i z něj umí Tobík lézt sám, takže v něm tráví přesně tolik času, kolik sám chce - telefonuje, mačká čudlíky a nadšeně přizvukuje nebo se jentak vozí po bytě a vrčí jako auto. Dojede v něm, kam se mu zachce, dokáže ho naprosto precizně ovládat. Na plastový pultík mu běžně servíruju svačinky, které si sám krásně sní. Když byl menší rád si v něm hrál a nemusel díky němu lézt celý den jen po čtyřech, což jsme v zimě ocenili. Přitom ho nic nenutilo do nějakého předčasného chození, takže i z hlediska vývoje páteře (sedl si, kdy potřeboval) je to v pořádku. Chodítko Tobísek podědil, ale stále svůj účel plní na jedničku. ;)

Merino
Bez debat nejlepší investice na zimu - Zimní výbava z merino vlny! Jsem přesvědčená, že díky tomuhle kvalitnímu prádlu nebyl Tobísek přes zimu vůbec nemocný (až na virózu, kterou chytil ode mě), vůbec neměl rýmu - dutiny a ouška mu chránila merino kukla a neprostydl díky bodýčku a legínkám. Výbavu jsme pak ještě doplnili o capáčky z merina a softshellu. Rozhodně vám doporučuji přečíst si článek, který jsem o merinu psala a kde vysvětluji, že je to pro nás investice, ale věřím, že se vyplatí. Zmiňuji tam všechny vlastnosti merina a výhody jeho nošení a také systém rostoucího oblečení, které vyrábí česká značka Crawler (oblečení "vyroste" s dítětem až o tři velikosti!).

A to je pro dnešek všechno. Budu moc ráda, když mi do komentářů napíšete, jak se vám článek líbil.
Mějte krásný den!

7 komentářů:

  1. Článek je bezva. Já jsem třeba váhala nad tou houbolehátkem do vany. Příšlo mi, že po několika použití bude zapáchat. Nakonec jsme koupili klasické. Merino kukla opravdu super!!! Je prodloužená na krk a neprofoukne, za mě také za 1. Maruško, jak jste spokojeni s chodítkem Chicco? My ho máme, pak jsem viděla ve videu, že i vy máte naprosto stejné. Přijde mi že kolečka jak jsou dlouhá a mezi nimi prostor pro dítě, malá nechápe a pořád se cpe a zakopává o kolečka a na plovoučce to vůbec nejede, jen klouže, koberec máme jen málo někde a tam je to fajn

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za komentář! Jani, s tou houbou to bylo prima! Samozřejmě nemá takovou životnost jako klasické lehátko, nám vydržela nějakých těch 6-8měsíců (přesně už si nepamatuju) a je pravda, že nekoupeme denně a často se jen sprchujeme. Ale vždycky jsem jí propláchla, vyždímala a dala na nějaké suché, teplé místo vyschnout a bylo to v pohodě ;)
    Moc jsem nepochopila, co že máte za problém, ale Tobík ho má na tu nejnižší polohu a opravdu už v něm jezdí několik měsíců bez problémů. Taky máme plovoucí podlahu a nemá s tím problém. Třeba máte jiný typ... Jediné, čeho jsem se bála, tak aby se s ním nepřekotilo, když po něm šplhá a je to naštěstí opravdu hodně stabilní! Ha a teď na něj koukám a není to Chicco, ale nějaký ABC design.. tak je to možná tím :D

    OdpovědětVymazat
  3. Aha :D tak jsme si nerozumeli vůbec :D já myslím jiné chodítko teda spíš přidržovadlo, drží se a chodí, hází se tam míčky a když jde tak hraje, viděla jsem ve videu i na fotkách

    OdpovědětVymazat
  4. Jo tááák :D Já myslela, že reaguješ na to v článku :D
    Jo s tím je to horší. Hodně podkluzuje a až teprve teď za ním dokáže ujít kus cesty, ale to už umí i bez něj, takže bych řekla, že to bylo v podstatě k ničemu :D Ale zas má rád ty melodie, tančí na ně :D

    OdpovědětVymazat
  5. Na šátek se strašně moc těším, až budu zase v očekávání. Lituji, že jsem ho neměla.

    OdpovědětVymazat
  6. Super článek, moc děkuju :) Podložku na koupání chci stoprocentně, už jsem na ni koukala. Máme doma vanu a nechci kupovat další zbytečnosti, tak snad nám tahle vychytávka postačí. Šátek mám taky v plánu, přijde mi to jednoduše sympatické. Navíc ideální pro psaní na počítači :D Teda aspoň doufám :) A co se hnízda týče, tak váhám. Moc se mi líbí to od MimiConcept. Na druhou stranu asi budeme kupovat i kojící polštář, který jde sepnout do podkovy.. Tak nevím, jestli obě věci využijeme...

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, krásný článek. Děkuji za něj. Mohu připojit svoje tipy. Perfektní je hrazdička Yookidoo - je sice drahá, ale vyplatí se. Skvělé je také chodítko Vtech. Pro ty, kteří neumí zavázat šátek (jako třebas já) je pro novorozence dobré šátkové nosítko Caboo.

    OdpovědětVymazat

Děkuji ♥