pátek 11. listopadu 2016

na cestách: Den s Hami / exkurze do sadů a výrobny Deva

Den s Hami aneb Cesta jablíčka ze stromu až do skleničky. V rámci celodenního výletu jsme navštívili sady v Bílém Podolí, kde se jablíčka pěstují a podívali jsme se i přímo do výrobny přesnídávek Nutricia Deva. Na cestě nás s Tobíkem doprovázela i moje maminka, díky které jsem tak měla více času a prostoru natáčet a vznikl tak povedený vlog, na který se dnes můžete podívat. Ve druhé části článku jsem se vám pak o výletě rozepsala o něco podrobněji.

Autobusem jsme brzo ráno vyrazili z Prahy do Bílého Podolí, kde jsme si s panem Pavlem Hejzlarem, který zodpovídá za kvalitu a bezpečnost ovoce z celého světa, které se používá na výrobu Hami přesnídávek, povídali o kritériích, která musí ovoce do dětské výživy splňovat. U ovoce, které se používá na výrobu dětských přesnídávek není nejdůležitejší jak vypadá (tolerance vad "na kráse" je zde daleko větší než u konzumního zboží, kde musí být vše na pohled krásné a dokonalé), ale jeho kvalita! Aby ovoce splňovalo dětskou kvalitu, je důležitá jeho historie od samého začátku až do konce. Legislativa pro dětskou výživu je po celé EU stejná, tudíž by měly být všude stejně kvalitní produkty. Nemusíte se tak bát - v rámci dovolené v EU - nakupovat dětskou výživu v zahraničí. 
Co se jablíček týče, v Bílém Podolí se pěstuje z 50 %  odrůda Golden Delicious. Pěstitelé se zde maximálně snaží o přirozenou biologickou ochranu. Sady jsou oddělené, aby nedošlo ke kroskontaminaci (přenos postřikových látek z okolních sadů větrem apod.). Jablíčka jsou mnohonásobně testovaná, jsou prakticky bez reziduí pesticidů (limit pro rezidua pesticidů = 10 ppb, tj. jako zrnko písku v olympijském bazénu). Hami přesnídávky jsou 100% bez přidaného cukru, nově mají transparentní obaly na důkaz toho, že kvalita se skrývá uvnitř. 
Sám pěstitel Jan Šenk nás nechal v sadech jablíčka ochutnat. Musím říct, že byla chuťově 100x lepší než ta, která jsou nám nabízena v obchodech. Jablíčka jsou šťavnatá, sladká, výborná. Tobík snědl jen v sadech asi tři.
Poté jsme se přesunuli do Nového Města nad Metují, kde od roku 1950 stojí závod (bývalá Fruta), který tenkrát jako první ve Střední a Východní Evropě vyráběl nemléčné dětské výživy. Deva vyrábí přesnídávky Hami od roku 1993. Rychlost výrobní linky je 500ks/min.
Velkou zajímavostí je, že přesnídávky z Devy si můžete koupit i v zahraničí jen pod jinými názvy.

Po výborném obědě jsme měly možnost vidět vše na vlastní oči, zatímco o děti bylo dobře postaráno v dětském koutku.
Ve výrobě je opravdu velký hluk, proto je nutné použít jednorázové špunty do uší. Nezbytnostní je i jednorázový ochranný oděv, síťka přes vlasy, speciální obuv a pro maminky s nalakovanými nehty i rukavice. Přesnídávky se nám míhaly před očima doslova jak na běžícím páse.
Viděly jsme, kde a jak se jablíčka skladují, třídí, perou. Viděly jsme proces, kdy dochází k odstranění jadřinců, šťopek a ostatního odpadního materiálu. Do hygienické zóny, kam je obyčejným smrtelníkům vstup zakázán, jsme nakoukly oknem. Zde se plní přesnídávky do skleniček. A platí tam ty nejpřísnější hygienické předpisy. Prošly jsme kolem pasteru, kde se už zavřené přesnídávky zahřívají na teplotu 90°C. Přesnídávky jsou ošetřeny pouze teplotou, nejsou do nich přidávány žádné další konzervační látky.
Ve výrobně je několik stanovišť tzv. kritických bodů, kde se kontroluje, zda je vše v pořádku. Na tomto místě se např. pomocí rentgenu kontroluje, zda se do přesnídávky nedostal nějaký cizí předmět (střep apod.). Jeden z prvních kontroluje skleničky, další pak zda je sklenička správně uzavřená atd.
Součástí výroby je i balení do kartonů a paletizace. Celý proces je opravdu zajímavý. Fascinuje mě, jak jsou stroje v dnešní době chytré a přesné.
Jsem ráda, že jsem mohla být součástí téhle výjimečné výpravy na místo, kam se jentak někdo nepodívá. Děkuji Hami Česká republika za nezapomenutelný zážitek a krásné fotky.

3 komentáře:

  1. Zajímavé :) děkuji za report! Také by mě taková návštěva hodně zajímala ;) Marcela

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry den, jen jsem se chtela zeptat, jakym zpusobem se zbavuji jadrincu, stopek, slupek? diky Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      děkuji za dotaz. Viděli jsme celý proces výroby, mají na to speciální stroje ;)
      Krásný den!

      Vymazat

Děkuji ♥