pátek 4. listopadu 2016

my life: Tipy na podporu imunity

Zima se blíží, takže je nejvyšší čas začít posilovat imunitu. Kromě sportu (plavání, Sokol a pravidelné procházky/projížďky na odstrkovadle) a zdravé výživy jsme přitvrdili i na dalších frontách. Dnes mám pro vás tři tipy, které se nám v boji proti zimě a bacilům osvědčily! Třeba zaujmou i vás..  

 Ovocné šťávy a Smoothies
Kromě toho, že baštíme ovoce a zeleninu na kila, snažíme se do sebe vitamíny dostat čas od času i jiným způsobem. Hlavně u dětí bývá s jezením zdravých věcí problém, zkuste jim je naservírovat v jiné formě, třeba to zabere!
Smoothie je rozmixované ovoce/zelenina. Můžete do něj přidat např. i jogurt, semínka, med... Na internetu najdete plno zajímavých receptů. Vznikne vám hustý, chutný zdravý nápoj, který by vás měl nejen zasytit (a ideálně tak nahradit jedno jídlo dne), ale hlavně dodat potřebné množství vitamínů, které nám často před zimou chybí.
Druhý způsob, který jsme si teď hodně oblíbili, je odšťavňování. Dobrý odšťavňovač dokáže z ovoce a slupek vyždímat maximum šťávy, kterou si můžete dát ráno nalačno místo džusu nebo kdykoliv během dne, když máte pocit, že potřebujete dobít baterky. Šťáva je osvěžující, velice zdravá a není narozdíl od Smoothie tak hustá. Tobík si tyhle zdravé domácí džusíky moc oblíbil. Neděláme je denně, ale tak 2-3x týdně si skleničku dopřejeme. Oblíbená kombinace je jablko, mrkev, pomeranč. Skvěle ale chutná i pomeranč s hruškou, grep s jablíčkem a mrkví... O víkendu se chystáme na ananas. 

Möller´s Rybí olej z Norska
Je to tak! Rozhodli jsme se vyzkoušet starý známý rybí olej. Kapsle Möllers Omega 3 DOUBLE užíváme my s Kamilem. V balení je 112 kapslí a denně byste měli polknout dvě. My si dáváme jen jednu denně, protože máme vysoký příjem vitamínů právě i z ovoce a pobytu venku (přece jen sluníčko ještě čas od času vysvitne). Kapsle jsou průsvitné, poměrně velké (dítě jí rozhodně nepolkne) a nijak nesmrdí, což pro nás bylo zásadní! Vitaminy A a D přispívají k normální funkci imunitního systému. Ale obsahuje i další zdraví prospěšné látky jako např. DHA (podporuje normální fuknci srdce, mozku, zraku)...
Jelikož by si Tobík s kapslemi neporadil, pořídili jsme mu Möller´s Rybí olej Omega 3 z tresčích jater s citronovou příchutí. Stylová placatka obsahuje 250ml lahodného moku, který má stejně blahodárné účinky jako kapsle, akorát se dětem lépe dávkuje. Je vhodný pro děti už od 6 měsíců věku. Pro dospělé je doporučené dávkování jedna čajová lžička denně, Tobíkovi dávám zhruba půl čajové lžičky. Rybina z oleje není cítit vůbec, paradoxně mám ale problém s citronovou příchutí, která je taková zvláštní, mdlá. Možná ho příště vyzkoušíme raději bez příchutě, protože i Tobík před ním už začal uhýbat, zatím se mi ale daří dát mu lžičku olíznout. Chuť zkrátka není nic moc, ale výsledky za to stojí!

Blahodárné čaje
Na eshopu manutea.cz najdete snad stovky sypaných čajů. Některé jsou speciálně určené na podporu imunity, proti nachlazení, jiné vám zase pomůžou s hubnutím nebo klidným spánkem. Já jsem si objednala Zelený Rooibos Goji. Hledala jsem čaj, na kterém by si pochutnala celá naše rodina, rooibos neobsahuje tein, proto je vhodný i pro malé děti, těhotné a kojící ženy, s pozitivními  zdravotními účinky a navíc mě zaujal obrázek, který čaj na e-shopu reprezentuje (ty fialové květy v čaji doopravdy jsou, je to nádhera!) Čaj je opravdu výborný!
"Rooibos je především nápojem relaxačním. Má zklidňující vliv, pomáhá tělu bojovat se stresem, podporuje dobrý spánek, mírní neurózy a podráždění. Jeho pití zvyšuje obranyschopnost, dobře působí i na kardiovaskulární systém a pomáhá bojovat proti nemocem srdce a cév. Snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi. Díky antioxidantům ničí volné radikály, takže potlačuje možnost vzniku rakoviny, Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci. V neposlední řadě působí Rooibos skvěle na zažívání. Štěpí a vyplavuje z těla tuky a také zmírňuje pocit hladu. Toho využívají zejména lidé držící redukční diety.
Rakytník má mimořádně příznivé účinky na léčení poškozených sliznic i kůže. Podporuje imunitu, má baktericidní účinky, zlepšuje peristaltiku a léčí dvanácterníkové i žaludeční vředy. Byly u něj také prokázány protinádorové schopnosti.
Kustovnice čínská neboli Goji zpomaluje stárnutí, posiluje imunitní systém, ochraňuje játra a ledviny. Její konzumace dokáže snížit krevní tlak i hladinu cholesterolu, pomáhá bojovat proti cukrovce, astmatu i slabozrakosti. Goji dodává energii a zvyšuje vytrvalost.
Žen-šen posiluje imunitu, nervový systém, mozkovou činnost, zlepšuje peristaltiku a funkci jater. Působí regeneračně a pomáhá při rekonvalescenci. Bojuje s nechutenstvím a žaludečními potížemi, tlumí bujení nádorových buněk."
(manutea.cz)
Líbí se mi, že je na stránkách kromě složení popsaná i chuť čaje, dočtete se i jeho původ a účinky.

A také nosíme merino, které krásně hřeje, i když Tobík zrovna sjede po zmoklé klouzačce. ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji ♥