pondělí 2. července 2018

na cestách: Ploče a Bačinská jezera

Po té dlouhé třináctihodinové cestě jsme pár dní jen odpočívali a rekreovali se u moře. Měli jsme na konec května až nezvykle teplé dny a hlavně moře, takže se děti mohly koupat od rána do večera (přes poledne jsme se ale raději chodili schovat do apartmánu). Po pár dnech odpočinku jsme se rozhodli, že spojíme příjemné s užitečným a vyrazíme do Ploče, kam jel Kamil něco nakoupit. Ploče je velmi strategicky významné místo, je druhým největším chorvatským nákladním přístavem a významnou roli sehrálo zejména za války.


Do Ploče jsme dorazili v 11 hodin, což není úplně ideální výletní čas. Slunce pálilo a Kamil nás vysadil u dětského hřiště vedle kostela, kde v dohledu nebyl jediný stín. Děti si chvilku hrály a pak jsme se ožahlí a zpocení šli raději schovat do cukrárny. Zmrzka bodla! Po cestě zpátky se Stella osvěžila v loužích, které na chodníku ještě nestačily uschnout po zavlažování trávy. Docela mě zarazilo, jak tam v takovém horku s vodou plýtvají.
Moji nekonečnou a stále nenaplněnou touhu po výletu do Bosenského Mostaru, Kamil opět zaplašil tím, že bysme tam jeli moc dlouho a dětem tam bude akorát horko. Už přestávám doufat, že se tam někdy podívám. A tak jsem si vynutila alespoň zastávku u Bačinských jezer. Je to až pohádková soustava sladkovodních jezer. Místo, které na nás v kontrastu s mořem opravdu zapůsobilo.
Pokud se vydáte směrem ke kempu, dojedete k takovému malému občerstvení, kde se můžete nechat lodičkou provést po jezerech. Ta proplouvá pod můstky a prodírá se úzkými průplavy mezi rákosím. Je to krásně dobrodružný zážitek, na který jsme si se Stellou zatím netroufli. Ta nám navíc zrovna usnula v autě. Pokud budete někde poblíž, určitě se tam zajeďte alespoň podívat. Procházka nebo projížďka na kole kolem jezer a osvěžení ve sladké vodě musí být v létě lahoda!
JÁ: šaty - HM, batoh - Kipling; TOBÍK: tričko - BeansStore, kraťasy - HM, Crocs - Urbanlux
Pokud vás láká spíše dobrodružná aktivní dovolená a nepotrpíte si na přeplněná letoviska, u Bačinských jezer je možné i kempovat. Veškeré vybavení na kempování si ale raději zajistěte už před cestou!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji ♥