neděle 14. dubna 2019

tip na výlet: Zámek Berchtold / dětské dopravní hřiště, miniatury hradů a zámků, minizoo a naučná stezka

Poslední březnovou sobotu jsme vyrazili na rodinný výlet na zámek Berchtold.
Tip na něj jsem si přečetla na nástěnce na plavání. Hned jsem si zjistila víc informací včetně té, že se dá na Slevomatu koupit voucher - jednodenní nebo roční vstup se spoustou aktivit v ceně. Objednala jsem nám rovnou dva (jeden i pro mojí ségru s rodinou) a druhý den jsme vyrazili. Zámek se nachází v Kunicích jihovýchodně od Prahy. Od nás je to zhruba 45minut svižné jízdy, z Prahy nebo třeba z Benešova to budete mít ještě blíž. Pokud máte větší (rozuměj nekočárkové) děti, rozhodně si na návštěvu zámku vyhraďte celý den.
Vouchery jsme vyměnili na recepci/pokladně za mapičky areálu a vstupenky - malé kulaté samolepky. Už to byl hit! Chvíli jsme nevěděli, kam se vydat dřív a tak jsem vytáhla z batohu svačinu s tím, že se občerstvíme v parku a rozkoukáme se. 
Ještě než jsme došli k lavičce, zahlédli děti trampolínu. A bylo o prvním bodu programu rozhodnuto! 
Na trampolínu smí děti jen bez bot. Ty naše si navíc sundali ponožky, aby jim to tolik neklouzalo. Na Stellu byla tahle polštářová trampolína ještě dost strmá. Tobík si jí se sestřenicí a bratrancem poprvé docela užil. Napodruhé jí ale obsadili větší kluci, kteří dělali psí kusy a Tobík už se s nimi skákat bál.
Měli jsme štěstí na krásné počasí a nechtěli jsme, aby se děti vyšťavili hned na první atrakci, takže jsme brzy vyrazili dál - na procházku zámeckým parkem, kde se nachází miniatury českých hradů, zámků a dalších krás naší země. 
Znali jsme téměř všechny. Moc nás potěšil hlavně Karlštejn, který máme za humny. Dál jsme viděli rozhlednu Tanečnici, horu Říp, zámek Orlík, hrad Kost, Kokořín, Trosky, Červenou Lhotu...
Uprostřed parku se cestička svažovala do podzemního sklepení, kde jsem objevili malé, ale velmi působivé Peklo. Zvuky se z něj linuly tak přesvědčivé, že Tobík odmítl jít dovnitř. Dobráci pak za námi zavřeli dveře. Nevím, jestli to byla náhoda nebo je tam opravdu nějaké čidlo, ale čert v tu chvíli začal mluvit a ozvučení ještě přitvrdilo. A i mně už tam pak najednou bylo nějak nepříjemně. 
Mezi tím vším jsme ještě stíhali obdivovat krásy přírody. 
V parku je více míst, na kterých můžete  s dětmi hledat v trávě a na stromech brouky, hmyz, ptáky a jiné živočichy. Zkrátka se kolem vás pořád něco děje. Tady nemá nuda a dlouhá chvíle šanci!
Stellinka sbírala jehnědy, kočičky a lístečky spadané ze stromů. Když pak mezi listím objevila želvu (momentálně nejoblíbenější zvíře hned po pavoukovi), byla v sedmém nebi. A když se poněkolikáté ujistila, že ji opravdu nedokáže vzít s sebou, mohli jsme pokračovat dál.
Seznámili jsme se se skřítky, kteří obývají kus zámeckého parku. Fotka zachycuje první okamžik, kdy k nim Stella přišla. Podala skřítkovi ruku. Bylo to hrozně dojemné. Skřítci jsou moc roztomilí a mají srandovní jména. Stelle se líbili moc!
A pak už jsme prošli do druhé části areálu, kde jsme teprve nevěděli, kam dřív skočit. Teda já to nevěděla. Kluci měli jasno, a už mi mizeli v dálce. My se Stellinkou jsme si nejdříve prohlédly zvířátka v Mini zoo. Potkáte tam králíčky, husy i kozy. Králíčci zrovna měli mladé. Jednoho uprchlíka jsme tam pomáhali nalákat zpátky k mamince, což bylo pro děti další zpestření dne.
Hned vedle si můžete půjčit motorku nebo šlapací motokáru včetně helmy a jít se s dětmi vydovádět na dětské dopravní hřiště! Samozřejmě úplně ideální je vzít si výbavu svojí, nicméně zápůjčka je v dobrém stavu a za příznivé ceny.
Helma už na Stellinku v půjčovně nezbyla, ale na dopravním hřišti si je děti vždycky navzájem popůjčovali. Naprostý hit byla šlapací motokára s přídavným sedátkem, takže za sebou dospělý mohl vézt malé dítě, které by stroj samo ještě neušláplo.
Na dopravním hřišti jsme strávili asi nejvíc času. Byla to zábava pro všechny členy výpravy. Střídali jsme dopravní prostředky i pasažéry jako na běžícím páse.
Dokonce i já jsem musela sebrat všechny své člověčí síly a opřít se do toho. Do kopečka to byla sice trošku fuška, ale jsem moc ráda, že jsem se s dětmi taky projela. Je to velká zábava, určitě to zkuste!
Když jsme úspěšně posbírali děti a vrátili všechny dopravní prostředky a další vybavení, dostali jsme kousek chleba a děti mohli nakrmit kozy.
V rámci voucheru jsme měli ještě možnost si zdarma zahrát Fotbalgolf, což pro mě byla naprostá novinka. Ostatní zážitky v rámci prohlídky pro nás ale byli atraktivnější, takže jsme hru pro tentokrát vynechali.
Pak už jsme byli docela unavení a vyhladovělí, tak jsme se rozhodli zkusit místní 4* restauraci. Trefili jsme zrovna dobu, kdy byli všechny venkovní stoly obsazené. Děti se během krátkého čekání naštěstí zabavili hrou s figurkami, které měli s sebou. Byli vážně zlatí! Nevím, kde tu energii pořád berou. Zatímco my jsme hypnotizovali obsazené stoly, oni běhali z kopce do kopce a váleli sudy.
K jídlu jsme si objednali svíčkovou a hovězí burger z bio hovězího masa z farmy na Dobříši a můžu vám říct, že tahle jedna rychlá fotka je jediné, co jsem před jídlem stihla udělat. Pak jsem si krásných dvacet minut vychutnávala nejlepšího burgera v životě! Zámecká restaurace má čtyři hvězdy a servis i kvalita jídla tomu rozhodně odpovídají. A byl to jen další argument pro to se na Berchtold ještě v budoucnu vrátit! Mimochodem na toaletách najdete i přebalovací pult
Po obědě jsme si v občerstvení pod dětským hřištěm koupili nanuka (na dámách mají i malý dětský záchod) a vydali jsme se vytrávit oběd na Naučnou stezku Kunickou přírodou kolem rybníka a lesíkem, okolo celého zámeckého areálu. 
Větší děti nejvíc lákala voda a lovení ryb, kdy si z klacků pohotově udělali pruty a skákali z kamene na kámen tak dlouho, dokud jsme neztratili nervy (teplo sice bylo, ale na koupání ještě opravdu ne-e) a radši jsme pokračovali dál.
Stellu zas moc bavily otočné destičky u jednotlivých zastávek. Většina tabulí byla interaktivní a tak jsme se zábavnou formou dozvěděli, co v okolí roste a žije. 
Na odpočívadle v půlce cesty jsme si prohlédli nové číslo časopisu Raketa, aby se děti alespoň na chvíli zklidnili. Raketa je časopis pro děti chytrých rodičů, což je velmi lichotivé. Každé číslo je zaměřené na určité téma. To poslední se celé věnuje Zdraví. Tobík rád hledá rozdíly a dozvídá se nové věci. Víte, že při kýchnutí se nám dokonce na chvíli zastaví srdce? Na časopisu je mi sympatické i to, že neobsahuje žádnou reklamu. Vychází jen čtyřikrát ročně a na kvalitním obsahu vždy spolupracují čeští ilustrátoři a umělci.
Nejvíc nás překvapila Stella, která celou dobu od začátku výletu držela tempo s ostatními dětmi. Na konci přes kilometr dlouhé trasy (po zhruba pěti hodinách neustálého chození, pobíhání a ježdění na motorce) se jí už ale začaly plést nožičky a nakonec si sama řekla o nosítko, kde během pikosekundy usnula spravedlivým spánkem. A zbytek výletu prospala v Tule Toddler Kamilovi na zádech.
Nutno říci, že v tuhle chvíli, už jsme toho začínali mít plný kecky všichni, ale velké děti si moc dobře pamatovali, že jsme jim slíbili ještě zastávku na dětském hřišti. Tobík si moc přál vyzkoušet "lanovku".
Tak jsme pozorovali děti, jak z posledních sil sjíždí skluzavku a vstřebávali jsme zážitky z vyvedeného jarního dne. 


TAK TŘEBA NĚKDY NA VIDĚNOU NA BERCHTOLDU!
MY SE TAM VRÁTÍME URČITĚ!

A jak zaujal výlet vás?

3 komentáře:

  1. Máte veľmi zaujímavé miesta v česku. U nás v meste máme až jednu kaviareň kde sa môžu hrať aj deti. Ale u vás čo tak sledujem, čítam a pozerám videá a blogy tak máte úžasné miesta aj pre detičky. Asi sa presťahujem s chlapcami :)
    Máš zaujímavé články takže ti dávam aj odber a teším sa na nové :)

    DISCOVERINGGLAM

    OdpovědětVymazat
  2. I vám přálo počasí to je super :-) Miniatury jsou úžasné, nám se na ně podařilo podívat v polském Klodsku a byla to nádhera :-)


    RTĚNKY COLLISTAR

    OdpovědětVymazat

Děkuji ♥