středa 11. července 2018

Kolik stojí cesta autem do Chorvatska?

Jeden z nejčastějších dotazů, který posledních pár týdnů dostávám je: "Kolik stojí cesta autem do Chorvatska? Jaké jsou kde poplatky?" Konečně jsem se dostala k tomu, to pro vás celé sepsat.

Pohonné hmoty
Takový ten základ si musí každý spočítat sám. Bohužel nevím, jaké máte kdo auto, natož kolik žere. Cena benzinu/nafty se pohybuje v Rakousku okolo 27-29,- za litr, v Chorvatsku jsou pohonné hmoty o něco málo dražší, počítejte zhruba 32,-/l. Ve Slovinsku je vždy vše nejdražší, protože tudy spousta lidí v sezóně jen projíždí a oni se snaží urvat si z turistů svůj díl.
My dočerpáváme plnou nádrž před přejetím hranic s Rakouskem, pak tankujeme až v Chorvatsku. Když budeme počítat, že průměrné auto spotřebuje zhruba 7litrů nafty na 100km, přijdou vás jen pohonné hmoty na cestu z Prahy do Makarské (1135 km = cca 80 litrů benzinu x 30,-) stát 2385,-. Jak vidíte, všechny hodnoty jsem pro zjednodušení zaokrouhlila. Celý výpočet má sloužit spíše jako ilustrace a pro alespoň nějakou konkrétnější představu.

Dálniční známky
ČESKÁ REPUBLIKA - Budeme vycházet z toho, že se po dálnicích běžně nepohybujete a začneme s tou českou. Desetidenní známka, která vám tedy pokryje běžnou týdenní dovolenou stojí 310,-. Pokud se vydáváte na dýl jak deset dní, potřebujete známku měsíční a ta stojí 440,-. Měli byste ji sehnat u každé benzinové pumpy, na poště nebo třeba na pobočkách Cash Point.
RAKOUSKO - Rakouská dálniční známka pro automobily do 3,5t je buď desetidenní 9 euro (232,-) nebo dvouměsíční 26,2 euro (676,-). Opět seženete na benzince.
SLOVINSKO - Slovinská dálniční známka pro automobily do 3,5 t a do 1,3 m nad první nápravou stojí týdenní 15 euro (387,-) nebo měsíční 30 euro (774,-). Známku koupíte na pumpě.
CHORVATSKO - V Chorvatsku to na dálnicích chodí trošku jinak. V Chorvatsku si nekupujete dálniční známku, ale projíždíte mýtnými branami, kde můžete poplatek zaplatit hotově, kartou nebo si nově můžete pořídit čip, na který je nutné vložit určitý finanční obnos/základ (ten se ale vyplatí pouze tehdy, pokud plánujete jet do Chorvatska vícekrát). Po projetí bránou se z něj daná suma automaticky strhne, nemusíte tak čekat frontu na placení. To, kolik celkem zaplatíte, tedy závisí na počtu ujetých kilometrů po chorvatské dálnici. Pokud chcete ušetřit, můžete placené úseky objet, ale jako všude si tím cestu asi spíš zkomplikujete, a určitě si ji prodloužíte. Cena se pohybuje okolo 40kuna / 100km. Pokud tedy počítáme, že vaší cílovou destinací je Makarská, zaplatíte cca 200 kuna = 700,-. Relativně nově proražený tunel Sveti Ilija, kterým se nejrychleji a nejkratší cestou dostanete k pobřeží těsně před Makarskou byl dříve zpoplatněný, ale letos jsme jím projížděli zdarma.
Budu tedy předpokládat, že jedu autem se shodnou spotřebou na jeden týden z Prahy do Makarské přes Brno, Mikulov, Vídeň, Graz, Maribor. Cesta mě tedy bude stát 2385,- (benzin) + 310,- (česká desetidenní dálniční známka) + 232,- (rakouská desetidenní dálniční známka) + 387,- (slovinská týdenní dálniční známka) + 700,- (poplatek za chorvatskou dálnici) = 4014,-.
Stejně tak předpokládám, že se budete chtít stejným způsobem dostat i domů. Na cestě zpátky budete platit opět benzin - 2385,- + poplatky na chorvatské dálnici 700,- a to je vše, protože ostatní známky vám platí na obě cesty = 3085,-
Zpáteční cesta autem z Prahy do Makarské vás za těchto předpokladů bude stát 7099,-!

Jako alternativu vám můžu doporučit jadranexpres, což je doprava luxusním autobusem z Prahy na Makarskou (Zadarem počínaje, Gradacem konče, staví dokonce právě i v Živogošće, kam jezdíme my, jen pár desítek metrů od Apartmánů Galeb). V autobuse je klimatizace, WC, Wifi, dobíjecí USB zásuvky a zpáteční cesta stojí 2300,-/os. (jednosměrná 1500,-), což se, pokud cestujete pouze ve dvou, dost vyplatí. Případně můžete využít i další nabídky ubytování na Makarské riviéře.

*kurzy měn k 28.6.2018, se kterým počítám výše uvedené částky, je 25.8,-/1euro; 3,5,-/1kuna
*informace o cenách dálničních známek a pohonných hmot jsem čerpala z webů http://www.dalnicni-znamky.com/
https://www.ceskybenzin.cz/zobrazit_prumerne_spotreby.php

2 komentáře:

Děkuji ♥