středa 18. září 2019

tipy: Kočičí válečníci / Dobrodružné čtení pro starší děti

Naše děti sice sotva odrostli plenkám, ale moje neteř letos oslavila 12. narozeniny. Je stará známá pravda, že až na dětech člověk vidí, jak čas doopravdy letí. Uf! 
Anička není úplně typická holčička. V šatech jí potkáte jen párkrát do roka, před panenkami dávala vždy přednost autům a zvířatům, je hodně aktivní a temperamentní, škola jí moc nebaví. Pamatuju si, jak bylo těžké jí od první třídy přemlouvat, aby trénovala čtení. O to větší radost mi udělalo, když jsem jí letos k narozeninám mohla věnovat knihy, které přečetla jedním dechem - tři díly její oblíbené zvířecí ságy. V Sedmihorkách četla každou volnou chvilku a za týden přečetla celý jeden díl. Kočičí válečníci od Erin Hunterové jí opravdu pohltily. Čte je stále dokola a odmítala dokonce číst cokoliv jiného, než dočte celou sérii. Začátkem léta vyšel už šestý díl, který je ale zároveň poslední. Pokud už doma máte starší děti, tohle je náš žhavý tip na dobrodružné čtení
Kočičí válečníci 1: Vzhůru do divočiny; Kočičí válečníci 2: Oheň a led; Kočičí válečníci 3: Les plný tajemství


Jak už název napovídá, knihy jsou o kočkách, které mezi sebou válčí. Čtyři klany divokých koček žijících v lese, mezi které přichází domácí kocourek Zrzek, který zdánlivě v takovém prostředí nemůže obstát. 
Ve druhém díle už je domácí kocourek Zrzek povýšen mezi válečníky, jenže skutečné uznání si musí teprve vysloužit. V dalších dílech zažívá mezi klany krušné chvíle, až se nakonec v posledním, šestém díle stává vůdcem Hromového klanu. Zvládne ochránit svůj klan i celý les?
Knihy jsou určené čtenářům od 9 let a rozhodně to nejsou žádní hubeňouři. Dokáží ale skutečně zaujmout. Hodně často teď máme dvounohé kočičí válečníky i doma. :)
Anička mi na ně po přečtení prvních tří dílů napsala dokonce krátkou recenzi:
"Je to o domácím kocourkovi Zrzkovi, který se stane učedníkem Hromového klanu. Ve 2. knížce je válečník. Na konci 3. knížky se stane zástupcem velitelky. Líbí se mi, protože jsou o zvířatech, jsou dobrodružné a zajímavé. Knížky na sebe navazují, takže se liší ve všem, jenom postavy jsou stejné, něco jako seriál."
Pomalu ale jistě si vychovávám své blogonástupce. ;)
Kočičí válečníci 4: Bouře přichází; Kočičí válečníci 5: Nebezpečná stezka; Kočičí válečníci 6: Nejtemnější hodina
Mimochodem autorka Erin Hunterová se specializuje na dobrodružné dětské knihy, ve kterých jsou hlavními hrdiny zvířata. Hodně známá je i její zvířecí sága Zákon smečky, která pro změnu pojednává o statečné smečce psů. Nejnovější série Volání divočiny vypráví příběh tří medvíďat, která nechtějí vzdát boj s osudem a ve volné přírodě se snaží přežít stůj co stůj.
Vánoce se blíží! Takže si můžete poznamenat Erin Hunterovou a její knihy jako další z tipů na vánoční dárky

Co baví číst vaše děti/sourozence/neteře a synovce v podobném věku?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji ♥