úterý 21. června 2016

recept: Zdravý, rychlý raw dort k prvním narozeninám / video

Když už jsme v minulém článku nakousli to sladké téma prvních narozenin, tak tu dnes pro vás mám dlouho očekávaný recept na Dort k prvním narozeninám. Dortík je nepečený, bez piškot, je raw (pouze z ovoce a ořechů), velice zdravý, neslazený, tudíž si ho může bez obav užít i oslavenec! Inspirovala jsem se u svého švagra, který dělal tento dortík své přítelkyni k narozeninám, pokud tedy dáváte přednost zdravé výživě,  určitě si na něm pochutnáte, ať už slavíte let deset nebo třeba sto. ;) A nebo si ho udělejte jen tak! V létě vás příjemně osvěží, je lehký a chutný - krém mi chutnal mnohem více než klasické máslové dorty z cukráren.

Podrobný recept ↓

Důležité je, aby mělo miminko všechny potraviny předem postupně zavedené, abyste měli jistotu, že na nic nemá alergii. Nebo zvolte ovoce, které máte ozkoušené:
Recept:
Recept je hodně variabilní a dost záleží na množství a konzistenci surovin. Dort je ale potřeba nechat ztuhnout v ledničce, takže s jeho přípravou začněte včas.
Potřebujeme:
Ovoce na krém, korpus a na ozdobu (viz níže); mixér; prkýnko; nůž; mísu (dort z ní pak vyklopíme, takže vyberte vhodný tvar i velikost, já použila kulatou skleněnou); lžičku na krém; talíř nebo tác; stěrku 
Krém:
Základem jsou datle (200-250g), kokosové mléko (1 plechovka/přiměřeně) a strouhaný kokos (1 balení/přiměřeně).
Balení datlí lupneme do mixéru (dejte si pozor, aby už byly vypeckované!!!) a  rozmixujeme s kokosovým mlékem a kokosem do hladkého krému. Nejlepší je, když mléko i kokos přilíváte/přisypáváte po troškách. Docílíte tím té nejlepší konzistence. Já proto nemůžu říct žádné konkrétní množství, rozhodně jsem ale nepoužila ani celou plechovku kokosového mléka, kde je tuším 200-250ml. A také nespotřebujete více než jeden pytlík kokosu. Směs v mixéru několikrát promíchejte a ujistěte se, že se vám datle opravdu důkladně rozmašírovaly, aby byl krém krásně hladký.
Korpus:
Na korpus budete potřebovat ovoce dle své (respektive oslavencovy) chuti. Rozhodně ale doporučuji banán, který trošku lepí, takže lépe drží pohromadě a navíc se z něj dobře staví. Banány (6-8ks podle velikosti) nakrájejte na kolečka. Vyberte si ještě alespoň jeden druh ovoce, z kterého se vám bude dobře "stavět" (já zvolila jahody, švagr např. kiwi) a nakrájejte ho taky na kolečka nebo půlkolečka - měsíčky (napadají mě třeba ještě meruňky na měsíčky, povařené jablíčko,...). Velikost uzpůsobte tak, aby dort mohlo miminko bez problémů sníst.
Postup:
Jak jste viděli ve videu, postup je úplně jednoduchý. Do místy naskládejte vrstvu ovoce - při vrstvení myslete na to, že to, co máte u stěn a dno mísy, bude po vyklopení vrchní částí dortu, tudíž můžete různě kombinovat ovoce, vyskládat ornamenty... Pak přijde na řadu krém. Ze začátku je to trošku fuška, než se první ovoce "přilepí" na svoje místo, ale pak už to jde pěkně od ruky. Postupně tedy střídáme vrstvu ovoce a vrstvu krému. Ideální stav nastane, když vám dojde krém a zbyde ještě trocha ovoce na ozdobu. Můžete zase zvolit jiné, tentokrát už se nemusíte nechat omezovat velikostí ani tvarem. Já použila hroznové víno, ale skvěle budou vypadat i maliny, rybíz, nakrájené nektarinky, dílky mandarinky, ...). Ale zdobit se dort bude až pořádně zatuhne a půjde ven z mísy. Uložte tedy dort do ledničky. Já ho tam měla opravdu chvilku a nešel mi samozřejmě vyklopit. Ono to asi vzhledem ke složení dortu nikdy nebude úplně ideální, nicméně se nelekejte a nepanikařte (jako já). Použijte kuchyňskou stěrku, takovou tu "gumovou vařečku" a dort v míse po jejím obvodu s pomocí stěrky uvolněte. Pokud máte krém dostatečně hustý, udrží dort pohromadě a pokud se vám trošku rozpadne, dejte vše na své místo a stěrkou to zahlaďte. Mně to pak krásně drželo. Vyklopení dortu je asi ta nejhorší a nejtěžší část. Sama na to ještě nemám grif, ale rozhodně se nebojte, že je vše v háji, když to hned nepůjde. Já jsem to dělala úplně blbě, moc brzy jsem vše vzdala a dort se mi rozsypal na dvě půlky, ale i tak jsem je nakonec krásně přilepila krémem k sobě a bylo! :) A nakonec se mi líbil tak trochu "nedbalý" a moc jsem ho nevylepšovala.
No a teď už jen dozdobit ovocem ze všech stran a ...
ať se oslavenci líbí a všem vám chutná!
Tobík ho měl až za ušima :)

4 komentáře:

  1. Skus misku vystlat potravinovou foliou, potom sa lahko vyklopi a stiahne, ja to tak robim

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Luxusní dort :) Vypadá moc dobře a miminko si pochutná na zdravé dobrotě. Já jsem si nechávala dělat pro malou neteř raw dort od https://www.blackkale.cz/ a byla jsem také spokojena i neteř :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji ♥