sobota 7. září 2019

na cestách: Sedmihorky 2019 / Hrubý Rohozec, Sychrov

Čtvrtý den našeho pobytu v Českém ráji jsme vyrazili na výlet na zámek Hrubý Rohozec a Sychrov. Absolvovala jsem s dětmi další, moc povedenou prohlídku, užili jsme si "piknik" v přírodě i koupání v hašičské nádrži. 
Jestli vám můžu nějaké místo na výlet s dětmi opravdu vřele doporučit, je to právě zámek Hrubý Rohozec!
Nabízí zde možnost půjčení piknikové deky, takže můžete strávit krásný čas s dětmi v zámeckém parku, kde je i krásné okrasné jezírko s rybami a lekníny s výhledem na bránu a věž.
Nádvoří zámku je pohádkové. Všude je zeleno. Zámek i jeho okolí zdobí živé květiny. Při čekání na prohlídku se můžete osvěžit výbornou kopečkovou zmrzlinou v zámecké kavárně, prohlédnout si model zámku, který znázorňuje, jak vypadal, když býval ještě hradem. A děti moc bavil i papoušek, který má na nádvoří obrovskou klec.
Dětská prohlídka byla opravdu vydařená. Měli jsme štěstí na mladého pana průvodce, který si čas s dětmi užíval. Výklad přizpůsobil věku dětí a často se je snažil zapojit. Nechával je hádat, na co různé věci sloužili, hledat tajné dveře a některé věci si mohly dokonce osahat a vyzkoušet. Líbilo se mi, že součástí dětské prohlídky byly interiéry, které jsou součástí i klasických prohlídek. Navštívili jsme černou kuchyni, kapli, knihovnu i pokoje včetně dětského s dobovými hračkami.
Na Rohozci zkrátka nebyl nic problém, všichni byli moc milí, ochotní a děti pro ně rozhodně nebyli žádní vetřelci. Dlouho jsem se necítila na nějakém místě s dětmi tak dobře a vítaná. Často tam pořádají i různé dobové akce.

Na Sychrově jsme si v restauraci u parkoviště dali výborný oběd - jelení svíčkovou a dančí se šípkovou omáčkou.
Těšila jsem se, že si s dětmi užijeme procházku zahradami. Na Sychrově jsem nebyla poprvé, poprvé jsem zde ale narazila na zákaz vstupu pejsků do zámeckých zahrad. Na prohlídku už jsem neměla náladu, takže jsem s dětmi počkala na dece v areálu před zámkem, kde nám bylo moc hezky.
Den jsme zakončili koupáním v hasičské nádrži nedaleko od Sychrova.
Kde jste se naposledy vy s dětmi cítili opravdu vítaní?

1 komentář:

  1. Sleduji každý vlog na YT a těším se třeba za rok, až také vyrazíme okouknout naše krásná místa. A opět děkuji za inspiraci, kam s malými dětmi :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji ♥