sobota 7. ledna 2017

BABY BLOG: Péče o mléčné zuby

První článek o péči o zoubky se na blogu objevil na konci února 2016, je proto nejvyšší čas se k tomuto tématu vrátit a (obzvlášť teď po Vánocích, kdy je těžké i děti udržet dál od všemožných pochutin a sladkostí) podívat se mléčným zubům na zoubek. ;) Kdy poprvé s miminkem navštívit zubního lékaře? Jak správně pečovat o mléčné zoubky? Jaké kartáčky a pasty používáme?

Zubního lékaře byste s miminkem měli poprvé navštívit okolo jednoho roku věku. Měl by vám poradit, jak se správně o zoubky starat. K zubaři vyražte i v případě, že dítě ještě nemá zuby prořezané všechny. Je dobré, aby poznalo prostředí zubní ordinace. Preventivní prohlídku byste pak měli společně absolvovat každý půl rok.
Bohužel (tak jako v jiných odvětvích medicíny) i v péči o mléčný chrup ve společnosti (a i v některých ordinacích!!!) stále přežívají různé mýty. Není pravdou, že se o mléčné zuby není třeba nijak zvlášť starat, protože stejně vypadnou. Zubní kaz se dítěti může objevit už s prořezáním prvního zoubku! Nejčastěji jde o kazy, které jsou způsobené žádným nebo nesprávným čištěním zubů a dlouhodobým působením cukru (z mateřského mléko nebo mléčné výživy, slazených nápojů, apod.) hlavně během spánku!
Jak tedy o zoubky správně pečovat? V první řadě je dobré omezit cukry v potravě a pití (čaj podávejte dítěti neslazený! je zbytečné ho na sladkou chuť zvykat od malička, malé děti to opravdu nevyžadují, je jen na nás, co jim naservírujeme) a zoubky správně čistit! Bakterií v ústech se nikdy zcela nezbavíte, ale významně tím omezíte jejich působení.
Většina lidí si čistí zuby dvakrát denně - ráno a večer za předpokladu, že v noci nic nejí a nepijí slazené nápoje. U malých dětí je to komplikované tím, že často pijí mléko i několikrát za noc. Je dobré si pořídit buď speciální pomůcku/žínku na očištění zubů nebo i obyčejnou gázu, kterou po kojení/krmení v noci zoubky jemně otřete. Důležité je setřít zoubky i zezadu, kde kaz vzniká nejčastěji tím, jak se o ně opírá lahev (tzv. mléčný, lahvový kaz).
Zanedbání péče o mléčné zuby může vést k nepříjemným komplikacím (nebudu vás strašit podrobnostmi). Podstatné ale je, že může vést až k následkům na zubech trvalých, což není vůbec žádná sranda!

Jak tedy pečujeme o Tobískovi mléčné zuby my? Tobík je naštěstí velký opičák a tak si o kartáček řekl brzo sám. Poslední dobou kartáček dokonce vyžaduje i několikrát denně. Chutná mu pasta. Používáme Weleda Dětský zubní gel už od prvního zoubku (momentálně jsme u konce druhého balení). Obsahuje pouze přírodní složky. Neobsahuje fluoridy, sladidla, konzervační látky, barviva ani umělé příchuti, takže nebude vaše děti učit na sladké nebo chemické chutě. Měsíček lékařský chrání před záněty, bakteriemi a působí hojivě. Gel zbaví zuby plaku, čistí důkladně, ale jemně. A hlavní důvod, proč jsem zvolila tuhle pastu je, že vím, že ji Tobík spolyká. Díky přírodnímu složení to ale není na škodu! Bylinky naopak podporují správné trávení.
Trošku gelu mu tedy vymáčknu na kartáček Curaprox Curakid (kartáčky Curaprox používáme celá rodina a můžu vám je doporučit všema deseti), který mu skvěle padne do ruky, dobře se drží, neklouže a dobře se s ním manipuluje. Líbí se mi, že má nožičku, na které dokáže sám stát, takže se nikde nepovaluje, a praktický kryt na cesty. Tobík je od malička naučený otevírat pusu na signál "ááá", takže nejprve mu zoubky jemně přečistím ze všech stran já, poté si dočišťuje sám a u toho spokojeně žužlá jemné štětiny kartáčku a vysává z nich zbytky pasty. Tuhle proceduru provádíme dvakrát denně (ráno a večer) s tím, že teď si ještě minimálně dvakrát čistí zoubky sám přes den a já mu jen připomínám, ať na žádné nezapomene. V noci už mléko naštěstí nevyžaduje, spí většinou až do rána, maximálně se napije vody nebo neslazeného čaje, takže noční čištění gázou už se nás netýká. 
V zásobě teď nově máme i Dětskou zubní pastu Lavera, která nám byla doporučená jako alternativa k zubnímu gelu od Weledy, tak aby měl kluk taky nějakou změnu, že ano. :) Má také přírodní složení a neobsahuje tenzidy ani fluoridy
Alternativou ke Curaproxu pak může být kartáček SilverCare určený dětem od 6 do 36 měsíců věku. Nebudu vám lhát, zaujal mě především jeho design, kterým jsem chtěla Tobíska k čištění motivovat, což nakonec naštěstí vůbec není třeba, takže ho máme zatím schovaný ve skříni a brzy se dočká své velké premiéry. Nezapomeňte i dětem zubní kartáčky pravidelně měnit!

Jak je to s čištěním zoubků u vás? Čistí si vaše děti zuby dobrovolně nebo je to každodenní boj?

1 komentář:

  1. My tiež čistime zubky, tiež sa už snaží sám čístiť. Ale použivame doteraz len kefku a čistu vodu, bez pasty a zatial to tak stačí.

    OdpovědětVymazat

Děkuji ♥