pátek 13. července 2018

na cestách: Makarská / co navštívit, kde se dobře najíst a kde nakoupit

Čechy hojně vyhledáváné letovisko Makarská je mimo sezónu nádherné. Středověké centrum, velký dřímající přístav a nebes se dotýkající pohoří Biokovo. S blížícím se létem tu ale houstne nejen vzduch a doprava, ale i stánky s tretkami a Makarská se tak stává jednou velkou pouťovou atrakcí.

Je to město, které rozhodně stojí za to navštívit, ale ubytovaná bych tu rozhodně být nechtěla. Na pláži v sezóně leží stovky lidí jeden vedle druhého, všude je plno, v restauraci si nesednete, v obchodech jsou fronty a všude je hluk.
My tam dojíždíme nakupovat jídlo do velkého Konzumu nebo do Apfelu, kde mají kvalitní chorvatské potraviny a hlavně čerstvé maso a ryby. Letos to u mě vyhrál na celé čáře Konzum s velkou nabídkou krásného ovoce a zeleniny, které tam nemusíte sami vážit, což je v Apfelu pro mě vždycky nadlidský úkol, a s velkým výběrem masa a mořských plodů.
Na přelomu května a června je doprava ještě snesitelná, v sezóně horko těžko sháníte místo k zaparkování jak ve městě tak u obchodů. Skvělá je mimochodem i Sardelica (rybárna, která je téměř na výjezdu z Makarské, pokud byste pokračovali směrem na Dubrovník), kde mají spousty čerstvých ryb a mořských potvor. 
Před sezónou rádi navštívíme i oblíbenou restauraci Bura v přístavu (úplně vpravo). Doporučit vám můžeme náš oblíbený chobotnicový salát, pljeskavici, telecí pečeni nebo rybí talíř.
V Makarské kousek od přístavu (těsně před začátkem tržiště) najdete ale třeba i DM drogerii nebo mojí oblíbenou Bipu, kde mají spoustu kosmetických a drogistických značek, které u nás neseženete. Tenhle řetězec můžete znát třeba z Rakouska nebo z Německa.
Hned za restaurací se nachází krásná vyhlídková trasa poloostrůvkem se sochou svatého Petra s klíčem. Dostanete se tak z víru města na chvíli do úplně jiného světa, rozhodně vám doporučuji si tenhle malý okruh projít. 
My jsme na Makarské byli zrovna 1. června na Den dětí, takže si Tobík u jednoho stánku vybral síťku na ryby (10 kuna = 35,-), do které jsme jich pak pár i skutečně ulovili, a užil si pár minut skákání na trampolínách, než jsme ho radši odvolali, protože bylo zrovna pekelné horko a měli jsme strach, aby se úplně neuřítil.
Při další z návštěv jsme se prošli přístavem, pozorovali jsme, jak kotví trajekt a vyjíždí z něj auta a Tobík začal toužit po tom projet se po moři lodí nebo ještě lépe zažít podvodní dobrodružství v ponorce, o které básnil celý zbytek dovolené...
...takže jsme se mu tohle přání rozhodli den před odjezdem domů splnit. Byl v tu chvíli nejšťastnější dítě na světě a do teď mě vzpomínka na tenhle okamžik hřeje u srdce a dojímá. Je už to velkej kluk. Má své touhy a sny a my jsme tu proto, abysme mu ty, co jsou v našich možnostech, splnili. A on je zatím naštěstí docela skromný. I když půlhodinová plavba ponorkou stála 70kuna/os. (245,-/os.). I z toho důvodu jsme se se Stellinkou rozhodly se téhle dobrodružné plavby neúčastnit a šly jsme radši na zmrzku a naposledy se pokochat mým oblíbeným místem v srdci Makarské.
A pokud si v rámci výletu chcete ještě posílit imunitu, tahle od holubů "zaneřáděná" kašna vašim dětem s radostí poslouží. Byl to hit! Jak jinak!
Ubytovacích kapacit je v Makarské mraky, pokud by vás lákala dovolená na Makarské riviéře, doporučuji se podívat na tyto nabídky ubytování.
Tak to je Makarská našima očima. Příště vám povím příběh o tom, jak jsme se vydali na nejvyšší vrchol pohoří Biokovo a ukážeme vám Makarskou riviéru shora.
Těšíte se?

2 komentáře:

Děkuji ♥