úterý 26. června 2018

my life: Moje cestovní MUSTHAVE

Na cestu do Chorvatska jsme měli půjčené auto, které má podstatně menší úložný prostor než to naše, ale i daleko nižší spotřebu, což bylo pro tak dalekou cestu zásadní. Přijala jsem tenhle fakt jako výzvu. Vlastně mě vždycky štvalo, kolik věcí s sebou nakonec vezeme zbytečně a tak jsem se rozhodla sbalit se s dětmi do jedné cestovní tašky. No řeknu vám, že i tak jsme měli kupu (hlavně toho teplého) oblečení navíc, jenže počasí na konci května může být zrádné, večery chladné a sada termoprádla, nějaká ta mikina a bunda se tak může hodit. Ochlazení se nám ale naštěstí vyhlo a tak jsme chodili celé tři týdny spíš nahatí než oblečení. Stejně razantní jsem byla co se týče kosmetiky. Tu dekorativní jsem se rozhodla nechat doma úplně, do kosmetické taštičky jsem přirodila jen řasenku, gel a tužku na obočí, ale nic z toho jsem ve finále celé tři týdny také nepoužila. A pak mě napadlo, že dám dohromady věci, bez kterých bych se OPRAVDU tuhle dovolenou (a žádnou další) neobešla, takzvané musthave - základ, který s sebou prostě "musím mít".
Nejdřív jsem na fotku cpala i plavky, ale pak jsem se rozhodla do toho oblečení a boty vůbec nemotat.

Telefon Huawei P9 Plus - na fotce sice není, ale bez něj by zas nebyla fotka. Můj telefon je takový malý kapesní počítač, na kterém píšu, z kterého volám, fotím, hledám na něm radu, pomoc, pracuji... Přechod od Samsungu k Huawei pro mě před více jak rokem nebyl snadný. Měla jsem Samsung Galaxy S4, který skvěle šlapal 4 roky a pak najednou konec. Kamil mě přesvědčil, ať zkusím změnu, že ten duální objektiv bude pecka a je! Nemám mu vůbec co vytknout a jejich nový model Huawei P20 PRO ve fialové je můj tajný sen!  
Fotoaparát Olympus PEN E-PL 9 - žádná správná maminka (a už vůbec ne maminka blogerka) nevyraží z domu bez foťáku, protože těch okamžiků a chvil, na které chcete mít památku, je s dětmi nespočet. Všechna ta poprvé, všechna dobrodružství, nové rozměry už známých míst a věcí... Můj první foťák (ještě na film) byl Olympus. Téhle značce jsem od té doby víceméně věrná. Je to záruka kvality a moc mě baví právě jejich edice PEN, která má kvalitou fotografií nahradit velké a těžké zrcadlovky a přitom se vám vejde do každé kabelky (i do většího psaníčka).
Diář Doller - minulý rok by na fotce byl maximálně nějaký notýsek, letos už se ale bez diáře neobejdu. Tenhle je nejen krásný ale hlavně praktický! Baví mě, že si obsah tvoříte v podstatě sami, je nedatovaný. Je to teď taková moje třetí ruka nebo spíš druhá hlava. Je to tak! Se dvěma dětmi už se mi zkrátka nějak nedaří všechno držet v hlavě. Bylo opravdu důležité včas si to přiznat a začít plánovat na papíře.
Gumička do vlasů Invisibobble - ano, i s krátkými vlasy tahám různě po kapsách gumičky a čas od času jsem opravdu vděčná, když si můžu alespoň vrchní část vlasů stáhnout. Krátké vlasy jsou super, ale na okamžik, kdy se všechny zase pěkně vejdou do culíku, už se moc těším! Ze všech druhů gumiček mi nejvíce vyhovují právě tyhle "šňůry od telefonu", které ve vlasech krásně drží, nekloužou, vypadají dobře a ty lepší jsou v podstatě nesmrtelné (kdyby mi je v noci nějací šotkové všechny vždycky nerozkradly!).
Sluneční brýle - nejsem typ, co by si v dubnu nasadil sluneční brýle a do října je nesundal z hlavy ani v tunelu, ale pochopila jsem, že jsou situace, kdy je vážně prima, je po ruce mít (třeba když si chcete číst na pláži, a hrozí, že vám děti v nestřeženém okamžiku hodí písek do očí). Tyhle jsem si před odjezdem na dovolenou koupila v Orsay.
Krém na opalování - v létě bez krému nebo mléka na opalování neudělám už ani krok. Je fajn mít i nějakou kapesní verzi v kabelce. Konkrétně na tohle ochranné mléko od Ladivalu si můžete přečíst recenzi v jednom z předešlých článků.
Panthenol - stejně tak je prima mít po ruce nějaký krém po opalování nebo rovnou Panthenol. Zklidní pokožku podrážděnou od sluníčka, příjemně chladí, pomáhá i na spáleniny a také mazáním pokožce dodáváte potřebnou hydrataci a předcházíte tím loupání pokožky.
Nivea Creme - na modrou Niveu nedáme doma dopustit. Používá ji i Kamil, takže s námi cestuje opravdu všude a neustále doplňujeme zásoby. Je fajn na všechno. Velká balení můžete použít na celé tělo nebo jen lokálně na sušší místa nebo na ruce, nohy, obličej...
Raid Kids odpuzovač hmyzu do zásuvky - strojky do zásuvky jsem znala už před tím, než jsme měli děti. Od té doby ale kupujeme růžový Raid Kids (respektive už jen dokupujeme náplně), který nám nesmí chybět na žádné dovolené a v zásobě ho máme i doma, když pak přijde "komáří období" je nepostradatelným pomocníkem a můžu za něj dát ruku do ohně - tahle věc vážně funguje! Pocítili jsme to hlavně ve chvíli, kdy nám na dovolené jednou došel a přes jednu jedinou noc jsme pak byli všichni rozpíchaní jak jehelníčky. Na tohohle pomocníka nedám dopustit, poučila jsem se a vždy mám s sebou dostatečné zásoby!
Repelent Predator Junior - samozřejmě jsou i chvíle (romantické večerní procházky ve dvou za doprovodu řevu a vřískotu na nohou visících dětí), kdy komáry a jiný dotěrný hmyz potřebujete odpudit i venku. Tam se nám osvědčil tenhle Repelent v růžové variantě opět vhodný i pro použití s dětmi (od tří měsíců).
Epilátor Braun Silk épil 7 - kromě ochrany před sluncem a dotěrným hmyzem je pro mě v létě zásadní i kvalitní a co nejdelší ochrana před dorůstáním nežádoucích chloupků. Na epilátory nedám dopustit! Podpaží si výhradně epiluji (škubu strojkem chlupy i s kořínky) více jak 10 let a je to sakra znát. Jsem "černej chlup", jak můj fototyp vtipně nazývá Kamil. S nechtěnými chloupky tedy bojuji od puberty. Díky epilátorům od Brauna (jinou značku jsem nikdy neměla potřebu zkoušet, protože jsem vždy maximálně spokojená!) už to není tak marný boj jako to byl, když jsem v ruce třímala pouze žiletku. Opravdu ten rozdíl vidím, cítím, vnímám a když si na jaře začnu epilovat nohy (protože přes zimu jsem líná a nohy navíc zaberou víc času, který jsem teď s dětmi na beauty procedury prostě neměla) vydrží mi krásně hladké i čtrnáct dnů, kdy je mezitím potřeba dovytrhat ty, které při tom prvním trhání nějak zázračně vyvázly nebo zkrátka ještě nebyly venku a když to člověk dělá pravidelně docílí nakonec hladkých nohou i na dobu delší než 3 týdny! A kdo se bojí bolesti, tak ta je jen v hlavě. Je pravda že napoprvé to bolí více než napodesáté, ale po dvaceti použitích už žádnou bolest nevnímáte! Člověk si zkrátka zvykne na všechno. Tenhle strojek navíc umí nejen epilovat, ale i zastřihovat - ve vodě i na suchu.
Pinzeta - co nevyškube strojek, zachrání pinzeta! Kdybych nechala své obočí volně růst, asi bych přes něj za pár týdnů ani neviděla. Kam se hrabe Frida! Hodí se ale i na zarostlé chloupky, třísky nebo na lovení různých věcí, které se podařilo dětem nacpat do otvorů menších než věci samy.

2 komentáře:

  1. Moc pěkně sepsaný článek, hezky se četl :)

    TheBlondieTale

    OdpovědětVymazat
  2. Wow, já na dovolenou nejezdím bez knih, repelentu, opalováku, krému na obličej, panthenolu, tří kousků oblečení horních, dvou ddolních, nějakého toho spodního prádla a jsem v klidu. Samozřejmě mobil, protože vždycky jsem to já, kdo to organizuje, máme jen vyšiluje :-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji ♥