pátek 11. ledna 2019

BABY BLOG: Bezpečné cestování v zimě / Axkid Minikid 2018 recenze

Pamatujete si na můj článek o nové autosedačce pro Tobíka? Zmiňovala jsem tam důvody, proč jsme se pro novou autosedačku rozhodli a představila jsem vám švédskou značku Axkid a jejich novinku – autosedačku Axkid Minikid 2018. Tenhle článek jsem se rozhodla napsat ze dvou důvodů. Za prvé sedačku už používáme nějaký ten měsíc, takže můžu objektivněji posoudit, zda mělo tohle rozhodnutí smysl a změna autosedačky se vyplatila, ale především bych se ráda vrátila k tématu bezpečné jízdy a upozornila na to, že je v zimních měsících opravdu nebezpečné dávat děti do autosedaček v bundách! 

Musím se přiznat, že je to věc, se kterou sama dost bojuji. Je mi proti srsti vypravit děti v zimě jen ve svetru a upínat je tak do ještě studeného auta a sedaček. Dlouho jsem bojovala s tím, jak vyřešit přechod z domu do auta. Momentálně se snažíme nechat auto pár minut nastartované. Obuji se jako první, vyběhnu nastartovat, nastavím teplotu na max a pak dojdu pro děti. Pomůže to sice minimálně, ale alespoň něco. Když vyloženě nemrzne, dávám je do auta rovnou. Nasadím jim boty, čepice a pak se je snažím co nejrychleji přenést. Řekla bych, že nám to zatím docela vychází a neodstonali jsme to. Ovšem jinak se to dělá, když máte auto na zahradě pár kroků od domovních dveřích a jinak, když bydlíte třeba v paneláku na sídlišti nebo jedete nakupovat někam do supermarketu a neustále přebíháte zevnitř ven, do auta a zpět.

edit 13.1.: Docela zajímavý tip, na který jsem přišla, je pořídit dětem oteplováky (takové ty laclové, v Lidlu je měly asi za 259-359,-, nevím přesně), které dětem přetáhnete přes punčochy nebo legíny, chrání jim před zimou záda i hrudník, přitom je v nich můžete krásně do sedačky zapnout. Nebo mějte v autě nachystanou deku, do které děti po upoutání do sedačky, zabalíte! ;)
Další možnost je děti obléknout a u auta z nich bundu zase svléknout, je to sice dvojnásob úkonů, ale věřte, že kdyby se náhodou, nedej bože, něco stalo, nebudete si alespoň nic vyčítat, protože ta videa, jak dítě náraz vytáhne ze sedačky právě kvůli bundě, jsou opravdu otřesná. A všichni se určitě shodneme, že bezpečí dětí je vždy na prvním místě, ať jedete 400km na hory nebo 10km na návštěvu k babičce. Pořídit si kvalitní autosedačku ideálně s možností ukotvení proti směru jízdy na co nejdelší dobu, je další pro nás teď už naprosto nezbytné opatření.
Tobíkův trůn je obrovský a má spoustu opravdu skvělých vychytávek, které dětem během cesty zajišťují maximální komfort a bezpečí. Jak jsem psala minule, Tobík byl při prvních jízdách trošku zmatený a ptal se mě, proč couváme. Brzy si ale na jízdu proti směru zvykl a nemá s tím problém, vysvětlila jsem mu, že je to tak bezpečnější, a on to hned pochopil a přijal. Zároveň mi téměř pokaždé v autosedačce usne, což beru jako důkaz toho, že je mu v ní dobře. Do teď si při delší cestě v sedačce rád schrupne a to mu v březnu budou čtyři roky a spaní během dne u něj už jinde neexistuje. Na nohy má v sedačce stále místa habaděj. Moc se mi líbí možnost nastavení sklonu sedačky i automatické nastavení opěrky hlavy! Jízdu v sedačce už si zkusila i Stella. Přenastavení je opravdu jednoduché a intuitivní. Moc fajn je i materiál, ze kterého jde špína krásně oprášit nebo otřít a zatím jsem tak potah nemusela prát v pračce. Naštěstí nemůžu posoudit funkčnost sedačky při nějakém problému, nárazu, nehodě apod., protože jsme si nic takového neprožili, ale v porovnání s předchozí sedačkou téhle rozhodně věřím milionkrát víc. Už jen to, jak je robustní, jakým systémem je v autě ukotvená, jak chrání Tobíkovi hlavu, aby mu nepadala dopředu ani do stran ve chvíli, kdy usne, a je nejzranitelnější. Jediné, co musím opravdu podotknout, že je to kolos. Dozadu se přes ní nedá téměř nastoupit, protože pásy vedou na obě strany a navíc se nám sedačka opírá o sedačku spolujezdce, rozhodně je třeba na její rozměry před případnou koupí myslet.
Jak řešíte zimní jízdy autem vy? 

5 komentářů:

  1. My máme obě autosedačky Cybex s pultikem místo pásu a priznam se, že když jedeme na kratsi vzdálenost, tak syna v ní nechám v bundicce, pokud ale jedeme delší vzdálenost, tak ho k autu prenesu v bundě a pak vysvlecu, aby se neprehral. Jinak sedačku máme po směru jízdy, pze syn netoleroval jízdu v protisměru a vždy zvracel..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U pultíkové sedačky je úplně jedno, do čeho prcka obléknete. To je úplně ten nejhorší a nejnebezpečnější druh sedačky.

      Vymazat
    2. A to jste prosím četla kde, že pultové autosedačky jsou nebezpečné? My to také hodně studovali a získala nejlepší oceneno "Nejlepší ocenění
      Autosedačky s bezpečnostními pulty pravidelně obdržely nejlepší výsledky
      v testech, provedených hlavními nezávislými evropskými spotřebitelskými
      organizacemi, jako je německý “Stiftung Warentest”, britský “Which
      Magazine”, francouzský “que choisir”, nizozemské “ANWB” a největší
      evropská motoristická organizace, německý “ADAC”.

      Vymazat
  2. Za nas se snazime syna vzdy svlekat z bundy u auta a oblekat i na kratsi cesty... Sedacku nyni mame taky po smeru jizdy Romer Kidfix II XP a jsem s ni.moc spokojeni, prosti smeru by jizdu nedal, uz ve vajicku silene brecel,obcas zvracel, po smeru prechodu prvni sedacky na Romer Safefix plus se nam vsem ulevilo.. Hodne pozoruje okoli pri ceste a pamatuje si co kde vidi pri ceste, po dalsi jizde na stejny cil se zacne vyptavat, maminko kdy tam bude tohle �� Jinak se snažíme sedacku vybirat s nevyssi bezpečnosti,isofixem, vysruhou hlavne hlavicky a co nejvice ukotvení sedacky..
    Petra

    OdpovědětVymazat
  3. Dobry den, a jak byste to resili v pripade kombinezy/overalu? Mam pulrocni mimco a bundu nemame - nechci resit bundu vecne vykasanou nahoru a ,,holy,, zada. Bydlime na sidlisti takze parkovaparkovani u domu je malokdy, vetsinou prenasim mimco v nositku takze resit to nejakou dekou nemuzu. No a predstava ze dite vyslikam z kombinezy v tom ledovym aute je docela silena / stejne tak cekat nez se auto vyhreje - uz takhle chodime vsude pozde.
    Dale bych se chtela jeste zeptat - mame uz skoro 10 kilo ale jeste nesedime - vim ze dite do axkidu BY SE MELO davat az dite sedi, ale do vajicka se nam uz temer nevleze - a muze za to hlavne ta kombineza. Kdyz axkid nahnu co nejvic to pujde, mohu ho tam uz dat?
    Dekuji za odpovedi a nazory

    OdpovědětVymazat

Děkuji ♥