úterý 5. února 2019

SOUTĚŽ: Marťánci / nové řady PROimun a FUTURA

Dnes bych vám ráda představila novinky v rodině Marťánků. Jedná se hned o dvě nové řady - Marťánci PROimun a Marťánci Futura


Marťánci FUTURA obsahují komplex vitamínů a minerálů přizpůsobený nárokům dětského vývoje v konkrétních věkových stádiích. Jak dítě roste, mění se i jeho potřeby. Základem zdraví a správného vývoje dítěte je kromě vyvážené stravy také pohyb, dostatečné množství podnětů rozvíjejících jeho mozkové funkce a samozřejmě i kvalitní odpočinek. Bohužel množství živin, které je obsaženo v průměrné stravě dnešních dětí k uspokojení potřebných denní dávek často nestačí. V současné době má dle odborníků více než 30 % batolat nedostatek vápníku a železa, vitamínu D dokonce více než 60 %. Je proto vhodné k pestré stravě ještě dodat doplňky stravy určené pro děti. Nová řada produktů FUTURA, na jejichž vývoji se podíleli přední čeští pediatři, potřeby dítěte v konkrétní věkové kategorii zohledňuje. Můžete vybírat hned ze tří variant pro věk 1-3roky, 3-6let  a 6-9let. 
Věk 1 - 3 roky
Mezi prvním a třetím rokem dochází k rychlému růstu - během prvního roku vyroste dítě dokonce o 25 cm a ztrojnásobí svou váhu. Začíná chodit, poznává svět okolo sebe (zpočátku jeho ochutnáváním) a dostává se do kontaktu s vnějším světem (dětská hřiště, kroužky pro batolata či mateřské kluby). V tomto období je tedy vhodné podpořit správný vývoj a růst kostí u dětí, což zajistí vápník a vitamín D3 doplněné o vitamín K2. Vitamín D3 také přispívá ke správné funkci dětského imunitního systému, který se v tomto období intenzivně buduje (vývoj pokračuje až do cca 10 let věku), a ideálně by měl být doplněn aktivním antioxidantem vitamínem C. Pro rozvoj vnímání, schopnosti učit se a kognitivní funkce obecně je pak důležité železo.

Věk 3 - 6 let
Děti v předškolním věku se setkávají s větším dětským kolektivem, začínají navštěvovat školku. Spolu se změnou prostředí je nejvíce zatížen a prověřován imunitní systém. K jeho optimální funkci napomůže vitamín C a D3. Vitamín D3 je zásadní i pro zdravý růst kostí a také silné zuby. S nástupem do školky se objevují i nové podněty. Schopnost učit se a pomatovat si, stejně jako další kognitivní funkce je možné podpořit prostřednictvím železa. Tento komplex je dobré obohatit ještě o moderní a trendy betaglukany, které jsou v poslední době v pozornosti vědců.

Věk 6 - 9 let
Ve věku 6 let většina dětí nastupuje do školy. Opět dochází ke změně prostředí, nově i ke změně způsobu získávání informací. Zatímco dosud se dítě učilo spíše krátkodobě a prostřednictvím „her,“ nyní je nuceno se dlouhodobě soustředit. Právě v tomto věku je tedy třeba podpořit funkce mozku, který dostává hodně zabrat. K tomu pomohou Omega 3 mastné kyseliny (DHA). Je třeba nepodceňovat ani podporu imunity (vitamín D3 a C), neboť zde do hry vstupují i další faktory. Například, pokud je dítě citlivější, může být imunitní systém oslaben i stresem spojeným se změnami režimu. A opět je dobré doplňovat také betaglukany.


Marťánci PROimun jsou určené pro každodenní podporu imunity v rizikových obdobích (po ukončení kojení, při zvýšené zátěži, při nástupu do školky nebo školy, při výskytu nachlazení v rodině, …). 
Pro podporu zdraví dětí je velice důležitý vhodný denní režim s dostatkem spánku. Klíčový je také pohyb. Jak už bylo řečeno, pestrou a vyrovnanou stravu nelze ničím nahradit. Vitaminové doplňky stravy by tak měly sloužit opravdu jen jako doplněk a v žádném případě nenahrazovat ovoce, zeleninu a další zdravé potraviny. Doplněk stravy je k dostání v lékárnách ve dvou variantách. Pro děti od 1 roku je vhodný sirup, pro děti od 3 let cucací tablety. Při prvních projevech však sáhněte po PROimun Akut, který je nabitý intenzivní kombinaci zinku, vitamínu C a extraktů z černého bezu a meduňky lékařské pro podporu imunity, přičemž meduňka má navíc i blahodárný vliv na zdraví dýchacích cest. Chutný teplý nápoj s příchutí malin, který ze sáčků připravíte, děti ocení.
A které látky můžou dětem v době zvýšených nároků na imunitu obzvláště pomoci? Jsou to například betaglukany. Přirozeně se vyskytují v kvasinkách (Saccharomyces cerevisiae) a v současné době jsou v centru pozornosti vědců. Jejich podávání má prokázané terapeutické a preventivní účinky při řešení a prevenci opakovaných infekcí respiračního traktu u dětí. Mají silný imunomodulační účinek, který výrazně podporuje imunitu a zároveň působí antioxidačně. Další látkou, kterou je v zimním období dětem zajistit, jsou prebiotika - zvláštní typ vlákniny, která projde trávicím traktem nepozměněna (nestrávená) až do tlustého střeva, kde ji využijí určité druhy bakterií jako svůj zdroj potravy a energie. Stále více klinických studií potvrzuje pozitivní vliv vyvážené střevní mikroflóry na kardiovaskulární systém, imunitu, zdraví kostí, mentální zdraví, obezitu. Skvělý účinek má i černý bez, který podporuje obranyschopnost, má pozitivní efekt na dýchací cesty a umí ulevit od příznaků chřipky. Vhodnou složkou je také výtažek z šípku, který má silný antioxidační a protizánětlivý účinek. A samozřejmě v době chřipek je dobré doplňovat také vitamin C. Pokud prevence selhala, je pro první dny nemoci dobré zařadit také meduňku lékařskou, kterou lze nazvat antimikrobiálním agentem. A také zinek, který se vyskytuje v sekretech sliznice dýchacích cest a také na povrchu plic. Má antimikrobiální účinek, který pomáhá zabíjet inhalační bakterie a viry. Spolu s vitaminem C má zinek vysokou úroveň antioxidačního účinku, který je třeba při boji s infekcí, nachlazením či chřipkou a zkracuje tak průběh těchto zimních nemocí.

1 komentář:

  1. Skvělá soutěž, ale já se na tom instagramu vůbec neorientuju :-( Kamča

    OdpovědětVymazat

Děkuji ♥