úterý 16. ledna 2018

recenze: Apartmány Babyhouse / ubytování pro rodiny s dětmi v Beskydech

Předvánočnímu shonu jsme se rozhodli utéct až do Beskyd. Čekala nás cesta dlouhá více jak 430 km, ale musím říct, že každý jediný kilometr stál v tomhle případě opravdu za to. Apartmány Babyhouse, které jsou zaměřené na rodiny s dětmi, jsme poznali už zdálky podle vánoční výzdoby a Tobík si náš dočasný domov hned přejmenoval na „Dům se světýlky“. Každý den se nedočkavě ptal, jestli se tam ještě budeme vracet a dokonce prohlásil, že by tam chtěl zůstat napořád.
Původní záměr majitelů vybudovat v domě několik bytů k pronájmu byl prý moc jednoduchý. Mají rádi výzvy a tak si na poslední chvíli vše rozmysleli a začali budovat něco jedinečného – apartmány, které do posledního detailu uzpůsobili tak, aby se v nich cítily dobře a našly zde vše potřebné rodiny s malými dětmi. Nebudu lhát, když se přiznám, že jsem nikdy nenavštívila tak promyšlený koncept ubytování. Manželé Lukovi navíc na ničem nešetřili, ze své vlastní zkušenosti vědí, jak je nepříjemné, když přijedete někam, kde vás s malými dětmi šoupnou do těch nejhorších pokojů, abyste náhodou něco neponičili. Vznikl tak opravdu ojedinělý, kouzelný dům se třemi apartmány, kde kvalita vítězí nad kvantitou, zároveň zde však najdete vše, co potřebujete. Každý z bytů je v jiném patře, aby se hosté navzájem nerušili. Veškeré stavební úpravy byly provedené tak, aby se co nejlépe využil daný prostor a hosté - jak ti malí tak velcí - se zde cítili co nejpříjemněji.
Spodní dva apartmány (každý o rozloze 100 m2) mají dvě oddělené ložnice. Záměr byl takový, aby se v něm cítili dobře i velké rodiny nebo abyste mohli do Beskyd vyrazit s přáteli. Oba apartmány mají dvě koupelny, velikou dobře vybavenou kuchyň s jídelním stolem propojenou s obývacím pokojem a pro letní měsíce prostornou terasu s grilem. Dětem je věnovaná jedna místnost, která může sloužit přes den jako dětský koutek, plně vybavená hračkami a hrami. Najdete tam dětskou kuchyňku, domek pro panenky, teepee plné plyšáků, knihy, společenské hry, ale i stolek, na kterém si můžou děti malovat a tvořit. Pro větší děti jsou připravené herní konzole Wii nebo Play Station 3. Starší děti zde můžou i přenocovat. 
Dominantou Apartmánu 1 v prvním poschodí, kterému také říkají „Malý princ“, je původní dřevěný strop. Trámy jsou natřené na bílo a lehce obroušené, celý apartmán je tak krásně prosvětlený, útulný a dýchá zde na vás atmosféra původního stavení. Majitelé se rozhodli využít přednosti původní stavby, odkryli je a vkusně je v prostoru využili. Bílé zdi zdobí opravdu nádherné, originální malby, které korespondují s rustikálním stylem celého prostoru. Vše působí čistě a nadčasově. V ložnicích jsou pod manželskými postelemi schované ještě výsuvné rošty s matracemi, které slouží jako přistýlky pro děti.
Apartmán 2 ve druhém patře je oproti tomu laděn do příjemných zemitých barev. Syrové cihlové zdi působí nad očekávání útulně. Součástí plně vybavené kuchyně je i myčka nádobí, která vám na dovolené ušetří spoustu času. V ložnicích jsou pro miminka připraveny dětské postýlky. 
V podkroví se nachází Apartmán 3, který vznikl jako poslední o něco později. Je vymazlený do poslední dlaždičky a doslova nás uchvátil. Dokonce jsme se skvěle vypořádali i s místy značně sníženým stropem, který nás ze začátku trošku překvapil. Přišli jsme si tam jako v jiném světě – někde na samotě v malé útulné chaloupce. Celý prostor krásně prosvětluje prosklená stěna, která slouží i jako vchod na terasu, kde je vytvořené sezení s grilem. Apartmán je vhodný i pro rodinu s více dětmi, pro které je zde vytvořené úžasné ležení, kam se na šířku v klidu naskládá i šest dětí. Kuchyňka je malá, ale plně vybavená. Jediné, co by mohlo někomu vadit je stolování u baru v zimních měsících. V létě si všichni jistě dají oběd radši na zastřešené terase. V koupelně apartmánu 3 je velká vana, kterou ocení jak děti tak dospělí! My jsme se do ní se Stellinkou naložily hned první večer. Po dlouhé cestě to bylo moc příjemné. Samozřejmostí je přebalovací pult, stupínek, nočník a prkénko pro děti. Na požádání vám v apartmánu předem připraví dětskou postýlku, lehátko pro miminko, dětskou židličku nebo kojící polštář. 
My jsme v Apartmánu 3 strávili čtyři noci. První večer jsme dlouze plánovali, kdo kde bude ležet. Nakonec jsme skončili všichni na ležení pro děti, protože manželská postel byla nám všem malá a navíc jsem se bála, aby nám z ní v noci Stellinka, která už se od pěti měsíců plazí, nespadla. V dětské postýlce v noci sama spát zatím odmítá. Musím říct, že jsem se dlouho nevyspala tak dobře jako tam. V Babyhousu mají totiž matrace z paměťové pěny a bylo pak těžké si doma zase zvykat na tu naší. A dobrý spánek je základ pro dobrou dovolenou!
Magnetická stavebnice PLAYMAGS
Každé dopoledne si děti hrály v dětském koutku. Tobísek si nejvíc stavěl s magnetickou stavebnicí, Stellinku zase fascinovala dětská kuchyňka s hadrovou zeleninou, kterou vyndavala z trouby a pak se ji zase pokoušela vracet zpět. Já jsem tak měla konečně možnost vychutnat si v klidu snídani a pak jsem se rozvalila do červené sedačky a s nohama zabořenýma do kožešiny jsem sledovala v televizi krasobruslení. A nemusela jsem nic! Kamil za mě dokonce umyl i nádobí. A za oknem zatím začal padat sníh.
Třešničkou na dortu je pak dvorek, kde se nachází malé hospodářské cihlové stavení, kde vzniklo nádherné venkovní sezení s grilem a ohništěm a v patře mají děti zařízenou hernu. Je to taková ta správná zašívárna, kam dospělí nesmí a děti se tam schází a vymýšlí hry. A ve vedlejším přístřešku je vířivka, která víří i teď v zimě. A to byl úplně nejlepší relax. Přebíhali jsme v mrazu a chumelenici z domu do na 39°C vyhřáté bublající vody a tam jsme vyplavili všechny starosti všedních dnů. Úplně nejvíc to bavilo i Tobíka, který se nemohl dočkat večera, až dáme okolo páté Stellinku spát do postýlky a půjdeme se společně vykoupat. Vzadu na zahradě je ještě veliká prolézačka s pískovištěm, klouzačkami a houpačkami. A k plotu prý dětem v létě dávají seno, aby mohli krmit sousedovic koníky a slepičky. Myslím, že v Babyhousu se zabaví děti všeho věku. Vlastně ani nedokážu vymyslet něco, co by tam chybělo. Bylo nám tam opravdu fantasticky a už přemýšlíme, kdy se do Beskyd vypravíme znovu třeba i s našimi přáteli.

Plně rozumím těm, kteří do Babyhousu přijedou a celou svou dovolenou stráví tam. Tolik vyžití pro děti i dospělé na jednom místě! My jsme však průzkumníci a tak jsme vyrazili objevovat okolí hned několikrát. Přímo před domem je mimochodem velké parkoviště, aby se tam pohodlně vešly auta všech ubytovaných. Dolní Lomná, ve které se Apartmány Babyhouse nachází, je menší obec v údolí říčky Lomná. Kousek od Apartmánů jsou potraviny s velice příznivou otevírací dobou (mají otevřeno i v neděli), dál v obci najdete i cukrárnu a moc krásné, moderní zážitkové centrum Ursus, ve kterém se dozvíte vše o vzniku a historii Beskyd. Je zde spousta interaktivních prvků, které baví děti i dospělé. Na větší nákup můžete vyrazit do Jablunkova. V blízkosti je několik lyžařských areálů a sjezdovek. My jsme do Beskyd bohužel dorazili v době oblevy, ale i tak jsme si zajeli alespoň na půldenní lyžovačku do Ski areálu Bílá, kde mají i úžasný dětský skipark. Půjčují zde lyže, snowboardy i boby. Nejblíže k apartmánům je Ski areál Severka (asi 2km) nebo Ski areál Grůň v Mostech u Jablunkova (asi 8,5km), kde si v zimních měsících můžete zalyžovat a v těch letních se můžete svézt na bobové dráze.
Zimní set na Firs bike

Jak se vám Babyhouse líbí?

2 komentáře:

  1. V Babyhouse jsme byli již třikrát a vždy skvělý zážitek. Cítili jsme se pokaždé jako v jiném světě.Bomba, doporučuji všem!!!Aja

    OdpovědětVymazat

Děkuji ♥