úterý 2. dubna 2019

Tobískova knihovna: Jaro, Léto, Pozdim, Zima / Oblíbené knihy nakladatelství Paseka v kostce

Tyhle nádherné dětské knihy nám teď každý den zpříjemňují vstávání. Obrázkové příběhy autorky Rotraut Susanne Berner Jaro, Léto, Podzim, Zima, které vydává Nakladatelství Paseka, si své malé nečtenáře rychle získají především roztomilým a důmyslným ztvárněním hlavních hrdinů a jejich všedních i nevšedních zážitků.
knihy jaro léto podzim zima
Jedná se o čtyři knihy, ve kterých se v jedněch kulisách odehrávají příběhy těch samých lidí v různých ročních obdobích. Text v nich nenajdete, příběhy jsou v knihách z tvrdého papíru vyprávěné pomocí do detailu vymazlených ilustrací. Nemusíte se ale bát, že by vás nudily nebo byste po dvou, třech večerech měli k dalšímu vyprávění málo inspirace. Dětské knihy s bohatším a rozmanitějším obsahem byste hledali dlouho a asi i marně. Postavy putují napříč knihou, takže můžete sledovat příběh jednoho člověka, jak jde okolo rodinného domu, farmy, rozestavěné školky a nádraží do města, přes náměstí až do parku a po cestě se dostává do různých situací. A takových lidí je v knize mraky. Můžete si pořídit jen jednu z knih a určitě vás potěší. Ten správný rozměr vyprávění dostane ale teprve, až budete mít všechny čtyři, příběhy se vám krásně propojí.
jaro léto podzim zima v kostce
Pravděpodobně knihy znáte alespoň z doslechu. Víte ale, že jsou nově k sehnání v praktickém menším formátu, v setu za zvýhodněnou cenu? Děti si je tak moc oblíbily, že si maminky vyžádaly i praktickou cestovní verzi - zkrátka Jaro, Léto, Podzim a Zima v kostce

jaro léto podzim zima velký vs malý formát
Knihy ve velkém formátu jsou úžasné, ale do batohu s tím vším, co je s sebou potřeba pokaždé nést, ať už jdeme do parku nebo na celodenní výlet, se opravdu nevejdou. Nafotila jsem vám je společně, abyste na vlastní oči viděli, že obsah je úplně totožný, jen je v těch nových prostě všechno o trošku menší.
kniha jaro recenze
Ze začátku vám to možná přijde trošku divné, obzvlášť pokud už jste zvyklí na ten klasický velký rozměr. Já jsem třeba mimo možnosti koupit všechny knížky najednou za jednu super cenu ocenila především to, jak menší formát  (15x19 cm) dětem krásně padne do ručiček a o něco lépe se nakonec v tom menším pro ně sympatičtějším prostoru orientují. Menší formát je hodně praktický. Všude se vejde (do batohu, do přihrádky v autě, za postel, …). Oproti tomu velká kniha je velká kniha. Obrázky jsou větší, přehlednější, zvlášť pokud zrovna hledáte nějaký detail (myšku, žábu nebo pavouka). Každá velikost má zkrátka něco do sebe. Já jsem se nakonec rozhodla nechat si ty malé. Co kdybychom se zase rozhodli vycestovat na tři týdny do Chorvatska... A o ty velké vás necháme si zasoutěžit! Co vy na to?



Pro nás možná trošku nezvykle začíná tenhle rok Zimou. V Zimě se například v městečku staví základy pro novou školku, která se otevře v knížce Podzim. Na Jaře všichni vyráží pro stromky a sazenice, děti dovádí v parku. V Létě se zas na náměstí koná bleší trh. Během celého roku můžete pozorovat příběh páru, který se seznámí opravdu  netradičním způsobem (ti dva mě hodně baví!). A kam se na Podzim a v Zimě poděl papoušek? Každé ráno nás teď Stella budí svým hraným údivem: "De je poušek? Mamiko, stávej!" A jde se hledat.
kniha zima recenze
V knize Zima se v městečku pomalu ale jistě ochlazuje, až začne konečně sněžit, z čehož se radují malí i velcí. Marta se těší na miminko. Kampak si vyrazila Micka? Co všechno prožije Petra na své cestě pro vánoční stromeček? Kdo si to v knize pořád čte? Kdo naboural? A kam se poděl papoušek? 
kniha zima ukázka
Se Stellou (22 měsíců) v knize nejčastěji hledáme papouška a jiná zvířátka. Nemá moc trpělivost poslouchat příběhy, spíš se vždy zaměří na jeden úkol a ten splní. Teprve až s Tobíkem (4 roky) jsem začala pořádně chápat kouzlo téhle série a uvědomila jsem si, jaký poklad tyhle knihy jsou. Už déle jak měsíc si je prohlížíme někdy i několikrát denně. Dlouho jsme objevovali sami, teď už se s radostí vrháme do výzev a úkolů, které najdete vždy na zadní straně. Nezdá se to, ale v knize je toho opravdu hodně. Líbí se mi, že si autorka vyhrála se sebemenším detailem. Nic není ošizené, vše na sebe krásně navazuje. A neustále je co objevovat
Další fáze, do které teď pomalu přecházíme, je vyprávění vlastních příběhů. Knihy dětem pomáhají rozvíjet fantazii. V knize se dokáží ztotožnit hlavně s dětmi, ke kterým mají blízko a se kterými zažívají spoustu dobrodružství. Tobíka ale hodně zajímá i příběh popelářů, zloděje nebo jeptišky. Kniha vám dá úžasné kulisy, zajímavé hrdiny (asi není typ člověka, který by tam chyběl - děti, maminky, tatínci, dědové, babičky, cizinci, prodavači, policisté, popeláři, pán na vozíčku, myslivec, tanečnice, sportovci, hudebníci, učitelé,...) a stovky námětů. To jakým způsobem a jaký příběh si vytvoříte, je jen na vás a vašich dětech. Můžete třeba začít na první stránce vyprávět příběh tatínka, který veze holčičku na kole a na další stránce nechat pokračovat ve vyprávění děti, na další stránce si štafetu zase předáte.
kniha jaro v kostce recenze
Ve vzduchu je cítit Jaro. Všechno kvete a všichni vyráží ven. Asi je zrovna středa, protože jedou popeláři a mají napilno. Marta poprvé vyráží na procházku s kočárkem. Kde potká Standu s Andrejem? Teta Květa vyráží na výlet. Kampak jede děda Vašek s vozíkem? Kdo ztratil čepici? Micka chodí všude za Mikešem, co z toho asi bude? A kdo zahodil tu zpropadenou slupku od banánu?
kniha jaro ukázka
kniha léto recenze
Je Léto, dozrály třešně a všichni jsou venku. Marta kojí malou Lili na zahradě. Kdopak to slaví narozeniny a co všechno oslavenec dostane? Dědu čeká autoškola. Kam si straka schovává poklady? A co ulovil čáp? Podívejte támhle jedou hasiči, snad se nestalo nic vážného. A kam to všichni jdou? Na náměstí je Bleší trh. Na každé stránce můžou děti hledat myšku, která utíká před Mikešem.
kniha léto ukázka
kniha podzim recenze
Na Podzim se zase ztratí papoušek. Tahle kniha je Stellinky nejoblíbenější, papoušek Niko je v ní totiž daleko fikanější než v Zimě a najít ho je občas docela oříšek. A tak ho hledáme zas a znova. Micce se narodily koťátka, Mikeš vyráží do města po stopách papouška. Ze stromů opadává listí a děti se schází u školky, dnes je lampiónový průvod. Jeptiška Agáta má lampion ve tvaru svého oblíbeného zvířátka. Jaké to je? Kdo vypěstoval největší dýni? A kam si veverky schovaly oříšky na zimu?
kniha podzim ukázka
kniha podzim v kostce ukázka
Jako bonus vyšla ještě kniha Noc, která je k dostání jen ve velkém formátu. Máme jí doma taky, tak mi přišlo líto jí tady nezmínit.
kniha noc recenze
Líbí se mi, že v ní osudy našich oblíbených hrdinů z předchozích knih pokračují a čeká vás v ní nejedno milé překvapení. Pokud vás tedy knihy Jaro, Léto, Podzim, Zima nadchnou a pohltí tak jako nás, určitě doporučuji i Noc, není sice tak obsahově bohatá. V noci přece jen většina obyvatel městečka poklidně spí, na druhou stranu je tam pár opravdu vtipných detailů. A děti moc baví! 
kniha noc ukázka
kniha noc zadní strana
Mohlo by vás zajímat, že Nakladatelství Paseka vydává okolo sedmdesáti nových překladových i původních českých titulů ročně. Mnoho knih a autorů bylo oceněno domácími i zahraničními cenami. V současné době nabízí Paseka široké spektrum knih různých žánrů - současnou světovou i českou prózu, dětské knihy i kvalitní publicistiku.
nakladatelství paseka jaro léto podzim zima v kostce
Chcete si o knihy Jaro, Léto, Podzim, Zima zasoutěžit? Sledujte facebookovou stránku Můj fialový svět BLOG, kde se včas dozvíte, kdy, kde a jak se do soutěže můžete zapojit. 

5 komentářů:

  1. Nadherne knihy 😊 Už se těším na soutěž

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karolíno, soutěž už běží na instagramu! ;)

      Vymazat
  2. Tyto knížky mě zaujaly a už zaujímají čestné místo v knihovně. Bohužel syn(26m) nemá moc "prohlížecí" období, ale už se nemůžu dočkat, az pro tuto krásnou edici nastane ten správný cas ;)
    A moc krasna recenze!! Kdybych knížky neměla, tak po přečtení ihned objednávám ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za krásný komentář! To mě moc těší! ;) Zkoušejte to, on ten pravý čas přijde rychle. ;)

      Vymazat
  3. Knížky známe a jsou skvělé a moc děti baví 😉

    OdpovědětVymazat

Děkuji ♥