středa 19. srpna 2015

event: Feedo, NUK - Laktační seminář

V rámci Mezinárodního týdne kojení se Feedo a NUK spojili a přichystali pro (nastávající) maminky Laktační seminář. Konal se v pátek 7. srpna v Praze, a přesto, že to byl asi nejteplejší den roku, byl opravdu úspěšný. Čekalo nás malé občerstvení, přednáška na dané téma a hlavně dostatečný prostor pro naše vlastní dotazy. Ráda bych se s vámi tedy podělila o některé informace, které mi přišly nejzajímavější. Nebudu se zabývat celou obecnou teorií a technikou kojení, spíš bych chtěla vypíchnout důležité věci, které zazněly a o kterých se zas tolik nepíše/nemluví. Doufám, že se jako já dozvíte něco nového..
Přednášku si pro nás nachystala porodní asistentka Petra Mrázová.
První a asi nejdůležitějším faktem je, že kojení vytváří mezi matkou a dítětem nenahraditelné pouto. Přesto jsou maminky, které kojit nemohou, i tak ale mohou toto pouto se svým miminkem budovat! V první řadě je důležité se smířit s tím, že taková situace nastala a nedávat si to za vinu. A pak i při krmení z lahvičky co nejvěrněji kojení simulovat. Držet miminko na nahé hrudi, aby cítilo vůni maminčiny kůže, mít na to čas a klid a věnovat se jen sobě a miminku.
Miminko je schopné mnoho situací kompenzovat, rozhodně se tedy není důvod stresovat, pokud se čas od času něco nepovede úplně podle našich představ.
Problémy s laktací bohužel nejsou vůbec ojedinělé a maminky by hned na začátku měly vyhledat pomoc, než se problém zacyklí a je pak daleko těžší chyby napravit. Na maminku a tedy i celé kojení má největší vliv její okolí. Stejně tak ho ovlivňuje pozitivní postoj matky. Frustrace kojení ohrožuje! 
Aby se problémům předešlo je vhodné se o kojení zajímat už před porodem. Informace o procesu laktace, technice kojení, nácvik správné techniky přikládání, informace o psychice ženy v těhotenství, při porodu a v šestinedělí by měl s maminkou alespoň okrajově načerpat i tatínek. Bude pak pro něj snadnější pochopit, co se kolem něj děje a že to nemusí být vždycky jednoduché.
Novorozenec je aktivní, spolupracuje! Rozlišujeme nutritivní sání, kdy se sytí a nenutritivní sání, což je různé dumlání, ale i prenatální cucání prstíků, čímž se na kojení připravuje. Pokud je dobrá poporodní adaptace, miminko samo aktivně začne hledat bradavku na těle matky. Sací reflex je nejsilnější v prvních dvou hodinách po porodu (tzv. čtvrtá doba porodní). Je to nejvhodnější doba k zahájení kojení i sociální interakce, dochází k rozvoji laktace. Není však přirozený porod jako přirozený porod! Neexistuje žádné dogma! Některá miminka potřebují svůj čas a proto je nutné zachovat klid a mít trpělivost a hlavně nebýt zbytečně zklamaní, pokud se hledací reflex neprojeví. Porod je velice silný zážitek jak pro matku tak pro dítě! Nejsilnějšími smysly novorozeňátka jsou čich a sluch. Zná zabarvení a intonaci maminčina hlasu, proto je dobré na miminko mluvit a přivinout si ho na nahou kůži, aby si mohlo načuchat maminky pachovou stopu. Dětátko je po porodu velmi bdělé a po sluchu hledá maminčinu tvář. Zrak však ještě nemá dostatečně vyvinutý.
Kojení má oproti náhradní mléčné výživě spoustu výhod - optimální složení a teplota, imunologické aspekty - ochrana proti bakteriálním a virovým infekcím,  nižší výsky zánětů středního ucha a alergií u dítěte, u matky pak snížení rizika diabetu 2. typu, nižší výskyt nádoru prsu a vaječníků, produkce oxytocinu - snížené ztráty krve, někdy dokonce nedochází k menstruaci (v případě, že žena kojí min. 10x denně) ALE POZOR! NEBLOKUJE OVULACI!
Kojící žena může zvýšit svůj příjem až o 2000kJ, aniž by v důsledku toho přibrala.
Po porodu se tvoří první mléko - mlezivo (kolostrum), to obsahuje zejména imunoglobuliny, má nižší obsah laktózy, více bílkovin a obsahuje důležité vitamíny (A, K - vysoký obsah; prevence krvácení, E). Zhruba v období 40hodin až 14dní od porodu se vytvoří zralé mateřské mléko, které obsahuje stovky složek, jejichž poměry se mění podle potřeby miminka. V porovnání s ostatními savci obsahuje mateřské mléko málo bílkovin (asi 11-20g/l)! Nejvariabilnější složka jsou tuky (asi 40-45g/l). Nízký je i obsah vitaminu D, proto je potřeba ho miminkům dodávat.
  • anatomická zvláštnost - každá žena má v každém prsu jiný počet mléčných vývodů, proto také může vaše miminko pít raději z jednoho prsu než z druhého 
Kojení je docela věda, důležitá je nejen motivace ženy, ale i správná technika. Je důležitá nejen poloha matky, ale i poloha dítěte, správné přiložení - DÍTĚ K PRSU, NE PRS K DÍTĚTI! Důležité je podepírat nejen hlavu (kde bysme si měli dát pozor, abychom nedráždili citlivá nervová zakončení v týlu, dítě pak může být neklidné) ale i tělo, ústa dítěte by měla být široce otevřená a spodní ret ohrnutý ven ("kapří ret"), brada a nos se dotýkají prsu (prso nijak nemačkáme, deformovaly bysme tím bradavku a mohlo by tak dojít k jejímu poranění) a větší část prsního dvorce je vidět nad bradavkou (dole vůbec nebo jen malinko). Při kojení dítě leží na boku, je co nejtěsněji přivinuté k matce a ucho, rameno, kyčel jsou v jedné linii! Důkazem, že miminko hezky saje, nám je polykání, hýbání čelistí, spánkového svalu a oušek. Tváře by se neměly propadat! Šimrání na tváři vyvolává sací reflex. Dejte si pozor, abyste miminko v okolí úst něčím nedráždily - límeček, okraj zavinovačky.. Dítě by bylo podněcováno k opakovanému pouštění a hledání prsu, aby mohlo začít sát.
  • důležité je naučit miminko nejdříve správně sát mléko z prsu, poté teprve začít případně používat pomůcky - dudlík, lahev - zbytečně ze začátku miminko NEMÁST!
  • MÁTA STAVÍ LAKTACI! Naopak se kojícím ženám doporučuje čaj z listu maliníku, bazalka nebo majoránka 
Co se týče výživy při kojení, je důležité dbát na pestrou stravu a dostatečný přísun vitamínů a minerálů - dokonce více než v těhotenství. Dítě vždy dostane, co potřebuje, případným nedostatkem trpí matka! Důležitý je také přísun tekutin, který by měl být úměrně zvýšený na cca 3litry vody denně.
Chtěla bych ještě jednou poděkovat všem, co se na akci podíleli. Děkuji, že jsem se mohla zúčastnit a děkuji za krásné dárečky. A hlavně děkuji za všechny maminky, že takové akce pořádáte, protože to bylo velmi přínosné setkání!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji ♥