neděle 24. července 2016

recept: Meruňky na tisíc způsobů / dřeň, zmrzlina, knedlíky, lassi

No možná ne na tisíc, ale pár rychlých a relativně zdravých receptů tu pro vás mám. Dnes vám ukážu, jak jsem vyráběla domácí meruňkovou zmrzlinu, meruňkové lassi a tvarohové knedlíky plněné meruňkama. Urodilo se nám jich tolik, že máme nejen plný mrazák, ale rozhodla jsem se připravit i pár dobrůtek, na kterých jsme si mohli pochutnat hned.

Domácí meruňková dřeň a zmrzlina



Na dřeň budete potřebovat: 500g meruněk; cukr nebo med dle svého gusta (záleží také, jak moc zralé/sladké jsou meruňky)
Maruňky s cukrem rozmixujte ručním mixérem a přelijte do vhodné nádoby k zamrazení.

Na meruňkovou zmrzlinu budete potřebovat to samé plus tvaroh, který směsi dodá takovou jemnější chuť a konzistenci. Směsí naplníme formičky a dáme zamrazit. Ideální letní svačinka nejen pro děti! ;)

Tvarohové knedlíky s meruňkami
Budete potřebovat: 50g másla, vaničku měkkého tvarohu (250g), 250g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, 1/2 lžičky prášku do pečiva a meruňky. Někdo do nich vkládá kostku cukru, já jsem ale slazení vynechala a byly výborné.

Z utřeného másla, tvarohu, mouky (200g a postupně dosypávejte), 1 vejce, špetky soli vypracujte těsto. Pokud chcete těsto nadýchanější, přidejte prášek do pečiva (1/2 lžičky). Těsto pak užďibujte, tvarujte je do placiček a plňte vypeckovanými meruňkami. Vařte v osolené vroucí vodě cca 10min. 

Meruňkové lassi
Chcete se osvěžit a už vás nenapadá, jaké smoothie byste si mohli umixovat? Zkuste lassi! ;) Meruňky půl na půl s bílým jogurtem, lžící medu, citronovou šťávou a mátou na ozdobu i dochucení! Ideálně podávejte s ledem! ;) 
Recepty budou samozřejmě fungovat i s jiným ovocem, nechte se inspirovat a budu ráda, když se mi se svými dobrůtkami pochlubíte na facebooku, mailu nebo instagramu. ;)
Dobrou chuť!

2 komentáře:

  1. Super! škoda, že letos merunky zmrzly a nebyly vůůůbec žádné. Loni jsme nevěděli co s nima :D

    OdpovědětVymazat
  2. Recept na tvarohové knedlíky je ten pravý, jak mne ho naučila maminka, vyjde tak na na 20 větších, až 25 menších meruněk, když si dáme práci a pěkně těsto vyválíme tenší.. ještě TIP: když koupíte měně tučný tvaroh, je třeba přidat máslo (Heru a pod.), těsto je pak hezky vláčné - měkké a dobře se tvaruje a nepraská, tudíž je práce rychlejší a netečou vám při tom nervy a neodradí od opakování..Jen ten prdopeč rozhodně vynechat, k ničemu není, jen ničí v mouce důležitý vit. B !! Zdar a sílu..

    OdpovědětVymazat

Děkuji ♥