neděle 25. srpna 2019

na cestách: Sedmihorky 2019 / Trosky, Hrubá Skála, broušení drahých kamenů a první prohlídka s průvodcem

Sedmihorky den druhý - vyrazili jsme na výlet na zříceninu hradu Trosky, kde jsme si dali i oběd a nakonec jsme se ještě stihli přemístit na zámek Hrubá Skála, kde děti měly možnost zkusit si tradiční řemeslo - broušení drahých kamenů - a absolvovaly svojí první prohlídku s průvodcem.

Zřícenina hradu Trosky je od Campu Sedmihorky vzdálená necelých 9km, o víkendu 3.-4.8. se zde navíc konaly Dny středověké hudby, což pro nás byl o důvod víc se tam hned druhý den vypravit. 
Už na parkovišti nás upozornili, že se do areálu hradu nesmí se psy. U pokladny nám to zdůvodnili tak, že je to kvůli dravcům, které tam mají na ukázku. To je ovšem pro spoustu turistů nemalá komplikace. Zdaleka nejsme jediní, kdo objíždí památky s pejsky. Byl to navíc dost zajímavý kontrast s předešlým dnem, kdy na prohlídku hradu Kost chodili úplně bez problémů lidé s pejsky v náručí. Nás naštěstí bylo dost, takže jsme se v hlídání vystřídali. Navíc nám cestou v autě usnula Stellinka a neprobudilo jí ani drncání kočárku při výstupu k hradu. Cesta k hradu je lesní, místy hodně kamenitá, ale i s našimi golfkami jsme to zvládli bez problémů. Zůstala tedy za branou společně s pejskama a dědou, kterého po výstupu na Babu uháněla vystřídat ségra, která už se na další výstupy necítila.
Jména zborcených věží zná snad každý - na podsaditější Babu vedou dřevěné schody až na vrchol, útlejší Panna je toho času zakonzervovaná a má pěkných pár metrů pod sebou jen malou vyhlídku, na kterou se jde po úzkém vnitřním točitém schodišti, kde se obzvlášť s dětmi velmi dobrodružně vyhýbáte protijdoucím (ono mělo své nesporné výhody, že tuhle část výletu Stella prospala) a odkud je zas moc krásný výhled na Babu. Krásnější místo už pro stavbu hradu nešlo vybrat. Výhledy jsou tam naprosto úchvatné!
Já jsem na Babu vystoupala dvakrát (jednou s dětmi a podruhé s tatínkem) a musím říct, že se mi pěkně klepaly nožičky a byla jsem vděčná za pauzu na oběd.
 Pro zajímavost jsem vyfotila i ilustraci toho, jak asi Trosky vypadaly ve 14. století.
Vyhlídka pod Pannou by mohla být nafukovací a stejně by to asi bylo málo. I tak jsme si ale nějakou tu fotku zvládli udělat.
Obědvali jsme v plné sestavě v občerstvení v podhradí, kde mají kromě smaženého jídla i hotovky a výbornou točenou zmrzlinu, kterou jsme na sebe přilákali pozornost desítek vos, ale stála za to. Vos bylo v Českém ráji vůbec požehnaně, neustále po nás nějaká lezla nebo kolem nás alespoň kroužila. Dětem sedaly do obličeje a na jídlo, ale naštěstí nikoho za celý týden žádná neďobla.
Měli jsme dobrý čas a chuť, takže jsme se rozhodli po cestě do kempu odbočit ještě na zámek Hrubá SkálaTen je v současné době, jak jsme brzy zjistili, hlavně luxusním wellness hotelem.
Po cestě usnul pro změnu Tobík, kterého neprobudilo ani přendání do kočáru ani Stellinka, která se za každou cenu nutně potřebovala vést s ním. Zpoplatněný je už samotný vstup do areálu. Můžete si vybrat buď variantu bez prohlídky interiérů s průvodcem za 20,- nebo variantu s prohlídkou zámku za 50,-.
Nádvoří zámku je úplně pohádkové! A opět se nám naskytly nádherné výhledy do krajiny Českého ráje, na Sedmihorky a Skalní město.

Jelikož byla prohlídka jen na půl hodinky, blížil se déšť a malé děti neplatili, rozhodli jsme se nakonec to s nimi zkusit. Mladý pan průvodce byl šikovný a věděl i nějaké informace mimo výklad, nicméně v části zámku, ve které se prohlídka odehrávala, jsou pouze stroze a nijak dobově vybavené místnosti s židlemi buď do účka - konferenční místnost - nebo s židlemi v řadách - svatební sál. Nejvíc bychom si užili ochoz na věži a nádherný výhled z něj, jenže v tu chvíli akorát začalo pršet, takže jsme věž jen rychle oběhli. Zahřál nás čaj a dortík v zámecké restauraci, kde jsme krátký déšť přečkali.
Největší zábava se pro děti odehrávala na nádvoří, kde je paní z obchůdku s drahými kameny nechala zkusit si broušení drahých kamenů. Zapojili se úplně všichni a za odměnu si vysloužili malé kamínky na památku. Musím říct, že jsem takový zápal pro věc jsem u dětí dlouho nezažila.
Kde jste naposledy výletili vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji ♥