pátek 30. srpna 2019

recenze: Albi Kvído Chytré pexeso a Hádanky na cesty

Kromě Cesty za pokladem mi Albi nabídlo k vyzkoušení ještě jedno z Kvído Chytrých pexes a jedny Hádanky na cesty. Jelikož jsou Tobíkovi čtyři roky a začal se hodně zajímat o písmenka, byla moje volba pexesa jasná. Není lepší forma učení než hrou, to vím sama nejlíp! A tak jsem Hádanky na cesty zase záměrně vybrala pro menší děti, aby měla šanci zapojit se i Stellinka. Jestli vás zajímá, jak se nám hry líbí, pokračujte směle ve čtení. :)

Pexeso u dětí rozvíjí pozornost, paměť o logické uvažování, chytré pexeso je navíc učí - angličtině, poznávat písmena, čísla, barvy a tvary, ale i hádanky. Na výběr je z osmi druhů.  
Pexeso je oficiálně určené pro děti starší pěti let, ale není rozhodně nic proti ničemu, když ho pořídíte i mladším, pokud jeví o písmenka a psaní zájem. Já jsem z něj nadšená! Po dlouhé době jsem si ho s Tobíkem včera zahrála já, jinak ho o prázdninách hrál se staršími dětmi, tatínkem i babičkou, a ten pokrok byl neuvěřitelný! Najednou pozná skoro všechny písmenka a přiřadit je mu nedělá vůbec žádný problém. A to máme pexeso doma měsíc! Z mojí strany tedy naprosto splnilo očekávání. Občas se zapojí i Stellinka, pro kterou je tahle hra ale ještě těžká. Umí hrát klasické pexeso, kde hledá stejné obrázky, ale tomuhle systému moc nerozumí, i když jí hodně napovídá stejně barevné pozadí na kartičkách
Zjistila jsem, že s babičkou dokonce nejdříve hráli jednodušší verzi, kdy nechávali otočené dílky otočené už napořád a jen k nim přiřazovali kartičku do páru, přičemž se pak každý střídal po jedné (viz fotka níže). Snad je to srozumitelné. Pexeso obsahuje dvacet dvojic, takže hra je přiměřeně dlouhá a docela odsýpá. Musím vyzdvihnout i moc pěkně zpracované ilustrace, které dávají u všech písmenek smysl a jsou jednoznačné, takže dítě i dospělí hned ví, o co se jedná a co má hledat. Vždy tedy hledáte písmenko a věc, člověka, který k němu patří. "E" a eskymák, "K" a kniha, "N" a nůžy, "Z" a zebra. Písmenka a věci jsou často vyvedeny v podobných barvách, vzorech. Pozadí kartiček u dvojic je vždy shodné a žádná barva se tam neopakuje (pouze jiné odstíny), aby to děti nemátlo.

Hádanky na cesty podporují koncentraci, pozornost, logické myšlení, grafomotoriku a paměť. Spolu s balíčkem 42 kartiček najdete v balení ještě mazací fix, kterým do některých kartiček děti malují, kroužkují, doplňují... Témata kartiček jsou dělená podle věku dítěte - Zvířata (od 3 let), Pohádky (od 4 let), Život ve městě (od 5 let), Malý detektiv (od 6 let).
Hádanky na cesty - Zvířátka jsou sice určené až pro děti od tří let, ale Stellinka je díky staršímu bráškovi hodně bystrá a se spoustou věcí si umí poradit. Navíc zadání úkolů je opravdu jednoduché. Překvapilo mě, když jsem je spolu načapala v pokojíčku, jak hádanky luští. Tobík z obrázků dokázal odtušit, jaké je zadání úkolu a tak se spolu na dlouhou dobu zabavili sami
I tady jsou ilustrace pěkné, roztomilé, děti baví. Musím říct, že jsem za tuhle chytrou zábavu opravdu ráda! Televizi nemáme a pohádky na tabletu jsme omezili na minimum. Místo toho se věnujeme různým aktivitám. V létě jsme hodně venku, ale přes zimu budeme všechny Kvído hry určitě často oprašovat. Děti tyhle hry moc baví a hlavně je neuvěřitelně posouvají dopředu! 
Obě tyhle hry vám tedy můžu s radostí doporučit! A nejen tyhle dvě. Máme například ještě Povídačky na cesty nebo třeba Moje 1. kvízy. Kvízy jsou naprosto skvělá zábava pro celou rodinu. Dětem dáte lehčí variantu a my dospělí často máme co dělat s tou těžší. Určitě jsou to i moc dobré tipy na dárky. Místo dalších bezduchých hraček, které se nakonec válí někde v koutě, darujte dětem něco, co je opravdu zabaví a rozvíjí. 
Mají Vaše děti nějakou hru z edice Kvído?

1 komentář:

  1. Pexesa od Kvida jsou skvělá. My už máme dvoje. A tohle s písmeny také poridime. Ale hádanky nás zatím moc nenadchly. Asi do nich musí Nela dorůst. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji ♥