pátek 12. února 2016

BABY BLOG: První příkrmy / Recepty

Krásný páteční den!
První článek o příkrmech měl u vás úspěch. Pokud jste ho nečetli, určitě se na něj podívejte, popisuji v něm naše začátky a sdílím s vámi obecné rady jak, a s čím začít. Spousta z vás si psala o inspiraci, tak jsem se rozhodla nafotit vám pár dalších Tobískových jídel. Základ je ale většinou stejný. 
Můj fialový svět První příkrm dýně
Začínali jsme tedy okolo šestého měsíce s mrkvičkou; mrkví a bramborou; dýní; dýní, bramborou, mrkví a kuřecím masem. Vždy přidávám ještě trošku olivového oleje!
Pomalu jsme si začali zvykat, že Tobísek jí pevnou stravu a přizpůsobili jsme tomu styl vaření. Náš oblíbený hovězí vývar jsme zkrátka vařili bez koření. Necháváme ho táhnout alespoň tři a půl hodiny - hovězí, cibuli a pak, co dům dá - červenou řepu pro barvu, mrkev, celer, ... Potom vývar odliju Tobískovi do menšího kastrůlku, přidám kousek masa a dám do měkka povařit čerstvou zeleninu - mrkev, brokolici, červenou řepu. Nakonec stačí jen přidat olej a rozmixovat.
Můj fialový svět První příkrm hovězí vývar
Další oblíbený recept: dýně, mrkev, brokolice, kuřecí nebo krůtí maso. Já teda maso vařím vždycky zvlášť a pak ho k zelenině přidám, ale můžete klidně začít kuřetem a pak přidat zeleninu. Dýni a mrkev dejte vařit o něco dříve, brokolici stačí chvilka. Tohle jídlo jsem Tobískovi vařila mezi sedmým a osmým měsícem věku.
Můj fialový svět První příkrm dýně, mrkev, brokolice, kuřecí
Varianta č.2 více dýně, masa, méně brokolice:
Můj fialový svět První příkrm dýně, mrkev, brokolice, kuřecí recept
Dýni lze nahradit například těstovinami. (dávala jsem zhruba v 8. měsíci)
Můj fialový svět První příkrm těstoviny, mrkev, brokolice, kuřecí recept
V 8. měsíci jsme také objevili kouzlo sladkých brambor. Kaše ve složení batáty, mrkev, brokolice, hrášek, kuřecí/krůtí se u nás stala jedničkou.
Můj fialový svět První příkrm  batáty, mrkev, brokolice, hrášek, krůtí, kuřecí recept
Místo hrášku můžete použít třeba špenát.
Můj fialový svět První příkrm batáty, mrkev, brokolice, špenát, kuřecí maso recept
Okolo 9. měsíce jsme zařadili i lilek a cuketu. Tady ve složení batáty, mrkev, lilek, brokolice, červená řepa. Do základu jídel jsem začala přidávat cibuli, česnek a občas jsem do příkrmu před mixováním přidala i čerstvou jarní cibulku.
Můj fialový svět První příkrm batáty, lilek, brokolice, mrkev, červená řepa recept
V té době si Tobík oblíbil i ryby. Na Vánoce s námi jedl kapra a "salát" z brambor a zeleniny, potom ochutnal lososa a někdy zhruba v deseti měsících jsem mu udělala oběd z rýže, najemno nastrouhané mrkve (nevařené), rajčátka (ochutnal už před tím a žádná reakce nebyla) a tuňáka. 
Můj fialový svět První příkrm Rýže, mrkev, rajče, tuňák recept
Berte to, prosím, trošku s rezervou, recepty pro kojence se často opakují a málokdy jsem si vzpomněla, že bych měla jídlo vyfotit. Jídlo vařím, aby mu vydrželo tak na dva dny. Snažím se, aby měl vždycky všechno čerstvé, nejsem příznivcem kupovaných příkrmů, ty vozíme jen na cesty a máme doma pár skleniček pro případ nouze. S multifunkčním přístrojem od babymoov, který nám nadělil Ježíšek, dostalo vaření pro Tobíska nový rozměr, takže články o příkrmech budou mít určitě pokračování. 
Co se týče ostatních stravovacích návyků, dávám Tobíkovi hodně ovoce, které nijak neupravuji. Od nějakých sedmi měsíců jí banán, dneska už mu ho nemusím ani rozmačkávat, takže je to pro nás nejlepší svačina, pokud nejsme doma. Oblíbená kombinace je banán s avokádem nebo s najemno nastrouhaným jablíčkem a hruškou/mrkví. Miluje pomeranče, pomelo, zkusil už i jahody, mango. Zkrátka mu dáváme ochutnat, co zrovna jíme.
Často mu k snídani dělám Baby-Müsli od Alnatury. Není slazené, má přírodní chuť a mám z něj opravdu dobrý pocit (narozdíl od kaší od Hami, Sunarky nebo Nutrilonu, které mi přijdou umělé a přeslazené). Doslazuji ovocem, výjimečně medem.
Můj fialový svět Alnatura Baby-musli
Od nějakých osmi/devíti měsíců mu občas dávám i jogurt nebo tvaroh s ovocem. Naopak mu vůbec nedávám rohlíky, piškoty. Pokud mám k svačině chleba s lučinou/paloučkem apod., dávám mu ochutnat. K pití má nejčastěji obyčejnou vodu, čaj a čas od času něco speciálního. Ochutnal například mošt z jablíček, který nebyl doslazovaný a pomerančový džus. Na noc a v noci vaříme mlíčko. Poté, co jsem se zklamala s Nutrilonem, jsem vypátrala značku babybio. Jejich mlíčka neobsahují palmový olej a určitě se o nich na blogu ještě rozepíšu.
Můj fialový svět babybio optima
Určitě mi neváhejte napsat, pokud by vás ještě něco zajímalo.
Mějte krásný víkend!

6 komentářů:

  1. Skvělá inspirace. V pondělí jsme byly na 8mi měsíční prohlídce a čekala jsem, že nám doktorka řekne, že budu moct začít dávat rýži, těstoviny, tvarohy. Naopak nám řekla pouze bílý jogurt a nic zásadně neměnit ani ryby! Malá měla lososa už na půl roce s bramborem a špenátem a moc ji chutnal. Batáty mám v merku už delší dobu, ale sama jsem je nikdy nejedla, tak koupi oddaluju :D Těším se na další článek, palmový olej je všude.
    Zajímalo by mě docela celý Tobíkův denní, jídelní režim

    OdpovědětVymazat
  2. Koukam, ze jsi dala do prikrmu konzervovany hrasek (jestli dobre vidim) - to "nevadi"?

    OdpovědětVymazat
  3. Ten tvaroh by se prý do roka cca dávat neměl kvůli vyššímu obsahu bílkovin, čímž pádem zátěž na ledviny. Jinak moc fajn článek. Viky

    OdpovědětVymazat
  4. Jani, my normálně batáty taky nejíme, zkusila jsem je uvařit jen Tobíkovi a chutnají mu moc, určitě zkus.

    Jinak holky, rybu dáváme opravdu jen občas, myslím, že na ní není vůbec nic špatného. To samé platí o hrášku i tvarohu, obojí měl za celou dobu 2x. Je jasné, že s takovými věcmi se musí u malých dětí asi o něco opatrněji, na druhou stranu, čím krmily maminky vás? A taky jsme to přežily ;) Snažím se, aby měl to nejlepší, čerstvé a hlavně, aby ochutnal co nejvíce chutí, dokud je malý a neofrňoval se pak nad čočkou nebo tvarohem, rybou, brokolicí... Nic není jedovaté, jen je třeba vždy všechno nejprve vyzkoušet, dát malý kousíček a dva dny počkat, vysledovat, jestli není nějaká negativní reakce. Rajčata třeba taky dávám syrová, ale tak jednou za 14dní, protože mi přijdou agresivnější než jiná zelenina, to samé hroznové víno, na které mám sama alergii. Dost se u toho řídím svým pocitem. Samozřejmě vás nenabádám, abyste něco dělaly jinak, jen jsem vás chtěla inspirovat, že jdou použít i jiné potraviny, každý to pak musí zvážit individuálně.
    PS minulý týden jsme měli červenou čočku a jak jsme si všichni pochutnali. Čočka je u nás dost vzácně, moc jí nevyhledáváme, ale byla to fajn změna. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Máme to podobné, stejně jako někdo psal dříve, vyhýbám se tvarohu, občas namáznu na chleba lučinu a nastrouhám okurek. Hrášek mražený, mixnutý s další zeleninou, mango, avokádo, batáty - velmi často. Občas mám pocit, že pořád vařím to stejné...

    OdpovědětVymazat
  6. Matildo, taky mám ten pocit a to se vážně snažím.. Tobík chce čím dál tím víc ochutnávat naše jídlo.

    OdpovědětVymazat

Děkuji ♥