středa 1. listopadu 2017

BABY BLOG: Koupání & Vaničkování

Často jste se mě ptali na můj názor na koupání miminek ve vaničce Shnuggle. Ráda bych se s vámi tedy v tomto článku podělila o svou zkušenost a zároveň vám představila naši novou koupací zábavu - vaničkování. Co se koupání týče, vyzkoušela jsem toho s dětmi opravdu mnoho - umyvadlo, klasickou Ikea vaničku s pěnovou podložkou, sprchu, vanu, babymoov nafukovací vaničku, bazének, moře, bazén, kojenecké plavání, vířivku, vaničku Shnuggle,..., tak pokud budete mít nějaké další dotazy, ráda se na ně pokusím odpovědět.

Stella neměla po příchodu domů z porodnice ani tři kila. Byla opravdu maličká a nahatá byla hned studená pomalu i v období, kdy venku padaly teplotní rekordy. Navíc nejsem příznivcem každodenního koupání novorozenců. Za to při každém přebalování chodíme do teď omývat zadeček vodou a vlhčené ubrousky tak doma téměř nepoužíváme. Máme celkem velké umyvadlo, takže jsem Stellu první dva měsíce koupala v něm. Vešla by se mi tam snad ještě teď, ale vím, že jí jiný způsob koupání už bude příjemnější a už si taky můžu dovolit nechat jí ve vodě trošku déle, aniž bych riskovala, že mi hned prostydne.  A tak vaničkujeme!
http://www.vanickovani.cz/
Troufám si tvrdit, že většině dětí je pobyt ve vodě příjemný. Stella se většího množství vody vůbec nezalekla. Ze začátku tedy trošku lapala po dechu, i když jsem jí přejela po obličeji jen vlhkou rukou (asi to tak mají všechny miminka, pamatuju si, že Tobík měl úplně stejné reakce), ale teď už je v pohodě i s nějakým tím cákancem v obličeji. Ve vodě není tolik akční, spíš si tak pohodově splývá, což je fajn, protože se nemusím strachovat, že by se mi nějak vysmekla a nebojím se jí podpírat jen jednou rukou. Samotné vaničkování je jednoduché, ale propracované a funkční. Rozhodně se nebojte ho s miminkem zkusit. Potřebujete k němu v podstatě jen dobře naladěné miminko, své dvě ruce, vanu plnou vody a instruktážní videa. Pro nás obě je to moc příjemný rituál, který si teď dopřáváme 2 - 3x týdně, když jsme fit. Stellinka je pak příjemně unavená a lépe mi usíná a spí. Vaničkování také prospívá jejímu psychomotorickému vývoji, prohlubuje to vzájemnou důvěru a také nám pomáhá na občasné bolení bříška. Teplá voda krásně miminko uvolní. Samozřejmě nedočkavě asistuje i Tobík, který se těší, že po Stellince nastoupí do vany. Mimochodem většinou děti koupu sama a tak pořizovat při koupání fotky není úplně jednoduché. Když mě někdo fotí, tak to zase není úplně dle mých představ nebo je vše rozmazané. A taky nechci na internetu vystavovat nahaté děti, takže omluvte nedostatek ilustračního materiálu.
A teď k vaničce. Vanička Shnuggle je poměrně dost strmá, takže jsem si úplně neuměla představit, že v ní koupu novorozence. Měla jsem pocit, že by se mi v ní miminko akorát hroutilo na všechny strany, takže mi přišla lepší varianta omýt jí v umyvadle, kde jsem měla více prostoru a celá akce byla rychlejší. Ta pozice tam začala být ideální až okolo 3. měsíce miminka (je ale fakt, že Stellinka je hodně drobná), ale stejně jsem vaničku ještě poklápěla. Teprve až teď v pěti měsících ve vaničce opravdu pololeží polosedí a lebedí si. Velkou a nespornou výhodou je materiál vaničky, který narozdíl od umyvadla nestudí, hezky drží teplotu vody a neklouže. A to nejdůležitější - vanička je navržená tak, abyste na koupání nespotřebovali zbytečně moc vody, takže zamezuje plýtvání a tomu já moc fandím! Na umytí miminka vám postačí pouhé 2 litry vody. Taky nezabere tolik místa, což (i když nemáme úplně prťavou koupelnu) velmi vítám. Pokud máte doma jen sprchový kout, vanička pro vás bude ideálním řešením! Prima je, že se k vaničce dá dokoupit i stojan. A nyní je na eshopu ondalek.cz k dostání v setu s produkty značky Lodger za zvýhodněnou cenu hned ve čtyřech barevných variantách (bílá, béžová, modrá, růžová). Úplně parádně nám posloužila při nemoci, kdy jsem nechtěla Stellu nechávat ve vodě dlouho. Někdy jsem večer už i dost unavená a tak raději v rychlosti napustím vaničku, než abych nechávala proplavat obě děti ve vaně, což je proces minimálně na hodinu.
A tak to všechno střídáme a myslím, že je to tak fajn. Stelle se moc líbí jak volnost ve vaně plné vody, kde vesele pokopává nohama, tak koupání ve vaničce, kterou osahává ze všech stran a má z ní lepší rozhled. Jen jí ještě musím začít víc brát do sprchy, aby pak na plavání nebyla moc překvapená. Doufám, že budeme zdraví a budu s ní po Novém roce moc začít chodit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji ♥